Grasrotopprør i AP ga mer til veier

Et grasrotopprør på Arbeiderpartiets landsmøte gjør at det blir bevilget 1,3 milliarder kroner ekstra til fylkesveier hvert år de neste ti årene. Flertallet var så stort at partiledelsen nå må følge opp. I Senterpartiet vil dette forslaget få applaus, men vi er mer usikker om holdningen i SV. Men det skal ingen bry seg om.

Fylkene overtar nå en stor del av riksveinettet i sine fylker - men da må det også følge med midler.

I referatet fra landsmøtet heter det følgende (mye av dette kunne vi selv ha skrevet her på lederplass):

Investeringer i samferdsel er sentralt for å bidra til sysselsetting. God infrastruktur, veier og jernbane er viktig for næringslivet i hele landet. I Nasjonal Transportplan legger regjeringen opp til tidenes samferdselsløft med rekordøkning i satsingen på samferdsel.

Fylkeskommunene overtar nå en vesentlig del av de tidligere riksvegene og får overført bevilgningene som følger med disse. Fylkeskommunene må sikres økonomiske rammer som gjør det mulig å ruste opp og vedlikeholde de nye fylkesvegene. Utover den rentestøtten som ligger i Nasjonal Transportplan mener Arbeiderpartiet at de nye fylkesvegene må ha en vekst i bevilgningene på nivå med stamvegene. Veksten må finansieres gjennom rammeoverføringer til fylkeskommunene, og varsles i Kommuneøkonomiproposisjonen i mai.