Posten står foran nye og tøffe kutt

Posten Norge står foran nye og tøffe kutt som følge av at både postvolum og inntekter faller.

FAKTA: Posten kutter


* Oppstillingen viser steder der Posten har terminaler i dag. Brevsenteret i Oslo legges ned når den nye Østlandsterminalen på Robsrud åpner på nyåret 2010.
* Tromsø (brev og pakker) og PRS (uadressert reklame)
* Evenes (brev)
* Fauske (pakker) og PRS
* Bodø (brev)
* Trondheim (brev og pakker) og PRS
* Molde (brev og pakker) og PRS (vurderes nedlagt)
* Ålesund (brev og pakker) og PRS (Vurderes nedlagt)
* Bergen (brev og pakker) og PRS
* Stavanger (brev og pakker) og PRS
* Kristiansand (pakker) og PRS (vurderes nedlagt)
* Stokke (brev og pakker) og PRS
* Drammen (brev og pakker) og PRS (vurderes nedlagt)
* Oslo (brev og pakker) og PRS
* Hamar (brev og pakker og PRS (vurderes nedlagt)
* Sarpsborg (pakker) og PRS (vurderes nedlagt)
(Kilde: Posten Norge AS) (©NTB)

Seks brev- og pakketerminaler kan bli fjernet. I tillegg blir hele strukturen for uadressert reklame vurdert på nytt.

370 stillinger er allerede fjernet i Posten. Nå kan noen hundre nye stillinger følge etter som en følge av reduksjonen i antall terminaler. Ledelsen i Posten har som mål at denne vurderingen skal være gjort allerede før sommeren.

Inntektsfall
Inntektsfallet er forårsaket både av lavkonjunkturen og av at stadig flere bruker e-post og digital kommunikasjon i stedet for å sende brev med vanlig post. Inntektssvikten er størst for uadressert reklame som alene har gitt Posten inntekter på 1,3 milliarder kroner.
Dette er bakgrunnen for at en reduksjon i tallet på terminaler nå blir vurdert. En gruppe skal gi sitt råd til Postens styre. Informasjonssjef Jørn Michalsen sier til NTB at Postens behov målt opp mot kvaliteten på distribusjonen blir avgjørende for hvor langt man vil gå i å redusere i tallet på terminalsteder.

Bygninger solgt
I fjor besluttet Posten å selge 16 terminalbygninger rundt omkring i landet. Nå kan driften av terminalene også forsvinne. Det er brev/pakketerminalene i Molde, Ålesund, Sarpsborg, Kristiansand, Drammen og Hamar arbeidsgruppen spesielt ser på.

- Vi vil ha en vurdering av om postsorteringen kan gjennomføres på en annen måte enn i dag. Det er store logistikkutfordringer i en endring av systemet, men jeg vil tro at en konklusjon kommer i løpet av dette året, sier Michalsen.

Mange berørt
Ved disse seks terminalene er det mange hundre ansatte. Terminalene i Molde og Ålesund har alene 115 årsverk til sammen. Begge kan forsvinne.

- Forutsetningene er endret. Det går en ferje over Romsdalsfjorden om natta. Det gjorde det ikke den gangen dagens struktur for postterminalene ble lagt. Så her kan det åpenbart bli en endring, sier lederen i de postansattes organisasjon Postkom, Odd Christian Øverland, til NTB.

Øverland er selv ansatt ved postterminalen i Ålesund.

Usikkerhet
Øverland forteller om en lang periode med usikkerhet for postansatte, som nå ser ut til å fortsette. I løpet av de ti siste årene er tallet på organiserte postansatte redusert fra 30.000 til 20.000. 2.500 postkontor i Norge er redusert til henimot 200.

Øverland tror ikke det er mulig å ta bort så veldig mange terminaler uten at også kravet til levering av 85 prosent av brevposten neste dag må endres. Dersom politikerne reduserer kravet som er satt til hurtig postlevering, kan endringene imidlertid bli store, mener han.