Glem ikke vedlikeholdet

På hage.no har vi en sak vedrørende Statens vegvesen og utenomhusanlegg. Espen Bjerke i anleggsgartnermesterfirmaet Bjerke og Svendby tar der opp et sentralt spørsmål. Det offentlige med Statens vegvesen i spissen bruker betydelige pengemengder i nye anlegg, men hva med penger til vedlikehold? Mange steder er prektige anlegg blitt rene villniss. Dersom ikke grøntanlegg regelmessig får litt stell, kan det raskt gå galt.

Vegvesenet har de siste årene lagt inn betydelig investeringsmidler i nye anlegg hvor også anleggsgartnere har hatt store oppdrag. Det er beplantet mye både i nye rundkjøringer og ellers. Ja, på mange måter har Statens vegvesen vært en foregangsinstitusjon. Men hva hjelper det å anlegge om man ikke vedlikeholder.
Etter vårt syn burde dette med vedlikehold av grøntanlegg komme inn i de standardkontraktene man har når det gjelder veivedlikehold. Det kan være at dette allerede i kontraktene - men da må man sørge for at det blir lagt nok penger inn i dette vedlikeholdet slik at også denne del av anleggene kan vedlikeholdes. Ellers må man selvsagt følge opp at kontraktene gjennomføres som avtalt. Dersom ikke entreprenørene klarer jobben så må noen ta affære.

Ellers skjønner vi ikke at det ikke brukes mer penger til å rydde vekk trær og busker langs veiene. Det burde vært et belte på minst 30 meter på hver side av veiene. Dette er trafikksikkerhet satt i system. Dersom man hadde slike åpne "gater" på hver side av veien, ville påkjørsler av hjort, rådyr og elg blitt et langt mindre problem. Den biomassen man tar ut burde ellers brukes til noe fornuftig. Hva med å kverne dette opp til bruk i oppvarming. Om ikke annet kan det komposteres slik at det blir ny jord.

Men tilbake til poenget. Glem ikke vedlikehold av grøntarealene.