Statsarkivet bygges ut

Statsbygg har fått i oppdrag fra Kultur- og kirkedepartementet å gjennomføre et byggeprosjekt ved Statsarkivet i Bergen.

Utbyggingen skal sikre framtidens magasinbehov og forbedre publikums muligheter til å ta i bruk Statsarkivet.

Byggeprosjektet omfatter et tilbygg og ombygging av eksisterende publikumsbygning. Med en brutto arealramme på 3746 kvm vil det nye magasinbygget ivareta Statsarkivets framtidige behov og funksjoner. Hovedbygningen skal bygges om for å tilfredsstille alle tekniske og publikumsmessige krav.  

Det er statsforvaltningen i Hordaland og Sogn og Fjordane som avleverer sine arkiver til Statsarkivet i Bergen. Forvaltningens materiale leveres til Arkivverket når det er 25-30 år gammelt. Størstedelen av materialet som leveres videre fram til 2025 er skapt før 2000, og er derfor papirbasert.

Den offentlige arkivplikten er fundamental i en demokratisk rettsstat, både med tanke på å dokumentere den enkeltes identitet og eiendom og for å sikre store kulturhistoriske verdier.

Arbeidet kan settes i gang i høst og vil være ferdig rundt årsskiftet 2010-2011. Prosjektet vil ha en positiv effekt på situasjonen i bygge- og anleggsbransjen i Bergen, som i likhet med resten av landet er preget av økonomiske utfordringer.