Vil ha verneforslag for Tyrifjorden innen ett år

Direktoratet for naturforvaltning (DN) ønsker et forslag til verneplan for Tyrifjorden innen 1. april neste år, slik at «et mulig vernevedtak» kan fattes høsten 2010.

Fakta om Tyrifjorden

* Tyrifjorden i Buskerud er Norges femte største innsjø med et areal på 137 kvadratkilometer i kommunene Modum, Lier, Ringerike og Hole kommuner.
* På flere øyer i innsjøen og i våtmarksområder langs strendene er det et rikt fugleliv.
* Fem av disse områdene er vernet som naturreservater og er tatt med på Ramsar-konvensjonens liste over internasjonalt verneverdige våtmarksområder.
* Fylkesmannen i Buskerud fikk i 2007 i oppdrag å utarbeide en verneplan med sikte på også å opprette nye verneområder.
* Direktoratet for naturforvaltning (DN) har nå bedt om at et verneforslag skal være ferdig for faglig godkjenning innen 15. september i år. DN tar sikte på «et mulig vernevedtak» høsten 2010.
(Kilder: Store Norske Leksikon og Direktoratet for naturforvaltning)

Fylkesmannen i Buskerud har fått i oppdrag fra DN å levere et verneforslag til faglig godkjenning innen 15. september, og sende forslaget på sentral og lokal høring 1. desember i år.

Fylkesmannen har arbeidet med denne verneplanen siden 2007, og en første lokal høring er allerede gjennomført. Høringen viser at det er store interessekonflikter knyttet til denne saken.

- Tapt eller forringet
Norsk Ornitologisk Forening (NOF) har i en omfattende høringsuttalelse pekt på det rike fuglelivet på mange øyer og i en rekke våtmarker langs innsjøen. NOF påpeker også - ved sammenligning av flyfotografier - hvordan inngrep har ført til at mange våtmarker «systematisk er gått tapt eller er blitt forringet» siden 1950-årene.

«Og i flere strandområder er det tett med private brygger og kanaler for båter. De siste årene er det i tillegg dokumentert en markert tilbakegang i antall hekkende vannfugler, noe som ikke minst skyldes økt menneskelig aktivitet», skriver NOF.

Interessekonflikter
Interessekonfliktene er kommet klart fram i uttalelser som i fjor ble avgitt fra Hole og Ringerike kommuner, Jernbaneverket, Ringerike næringsforum, Buskerud Bondelag og en lang rekke privatpersoner.

Hole kommune peker på at det skal avsettes arealer til en ny firefelts E 16 gjennom kommunen, og at det derfor er «viktig å se verneplan for Tyrifjorden i sammenheng med kommunens langsiktige arealforvaltning».

Ringerike Næringsforum mener at verneplanprosessen må koordineres med Statens vegvesens og Jernbaneverkets planprosesser.

Ringerike kommune vil at den nye båtleia på Storelva, fra Tyrifjorden til Hønefossen, opprettholdes og eventuelt kunne utvides.

Buskerud Bondelag mener vern med hjemmel i naturvernloven er for restriktiv og ikke egnet som grunnlag for en aktiv forvaltning med basis i flerbruksplaner. Bondelaget mener at fuglelivet og hekkelokalitetene kan vernes med hjemmel i viltloven og plan- og bygningsloven.

Ramsar-områder
Tidligere er det opprettet fem naturreservater ved den nordre delen av Tyrifjorden - Karlsrudtangen, Averøya, Juveren, Synneren og Lamyra naturreservater. I 1996 ble alle disse tatt med på Ramsar-konvensjonens liste over verdens viktigste våtmarksområder under navnet Nordre Tyrifjorden Wetlands System.

DN skriver i oppdragsbrevet til Fylkesmannen i Buskerud at det etter et eventuelt vernevedtak vil bli vurdert om også de nye områdene bør få status som Ramsar-områder.