Stillegående hjemfart for påskefarere

De som var på vei hjem fra påskeidyll på fjellet måtte belage seg på snilefart langs bilveiene søndag. Alt ved Lillehammer begynte kødannelsen inn mot Oslo.

Men flere av de reisende har nok god erfaring. Tradisjonen tro setter flere kursen for fjellet i påsken, og da blir det køer både på vei til og hjem fra hytta.
Så også i år.

- Inn til Oslo står det stille fra Lillehammer nå. Trafikken er stille og saktegående ned mot Gardermoen, der det løsner seg noe opp, sier Neel Irgens ved Veitrafikksentralen til NTB.

Køen dannet set allerede tidlig på ettermiddagen første påskedag. Utover kvelden og mandagen kan det fort bli enda større køer.

- Det blir nok saktegående inn mot Oslo en god stund utover dagen. Det varer som oftest en stund, sier Irgens.
Foreløpig er det bare nordfra de store køene har dannet seg inn mot Oslo. Fra vest, Sandvika og Lier-traktene, flyter det greit, men også på disse veiene vil det bli kø utover dagen.

- Det begynner å bli en del trafikk fra Sollihøgda nå. Det tar seg nok opp, sier Neel Irgens.

Godt vær
Værforholdene var det iallfall ingen ting å si på søndag. På fjellet minsket vinden, og langs veiene var kjøreforholdene stort sett gode, opplyser Meteorologisk institutt.

Rundt flere av de andre store byene i Norge er det også ventet påskekøer, men disse danner seg noe senere enn i Oslo.

- De største problemene kommer i Oslo, som de pleier å gjøre, understreker Irgens.

Det er ikke rapportert inn noen ulykker i forbindelse med påsketrafikken i 13-tiden første påskedag.
- Vi har ikke fått inn noen hendelser, folk oppfører seg. Det er bra.

Tålmodighet
Uansett om det er køer eller dårlig vær, er det en oppfordring Statens vegvesen stadig vekk kommer med: Ha tålmodighet og kjør forsiktig.

Strekningen Hemsedal - Oslo brukes for å illustrere hvor lite det er å spare på forbikjøringer i kølandskap.

- For hver kilometer i timen du klarer å øke gjennomsnittsfarten, sparer du på hele turen i underkant av tre minutter. Med så tett trafikk vil mulighetene til å spare noe særlig tid på en slik tur være svært begrenset. Derimot øker sjansene for en ulykke betydelig ved mer aggressiv kjørestil, sier Finn Harald Amundsen ved veivesenet til VG Nett.

- Dessuten vil du dersom du følger køen komme fram mindre stresset, understreker han.