Kredittilsynet vurderer Aker-transaksjoner

Kredittilsynet undersøker transaksjonene mellom Aker ASA og det delvis statseide Aker Solutions AS.

Granskingen startet allerede før helgen. Kredittilsynet bekrefter overfor NTB at det er «satt i gang undersøkelser overfor enkelte verdipapirforetak og deres rolle i saken».

Staten kan stoppe
Næringsminister Sylvia Brustad (Ap) åpner for en full realitetsbehandling av Aker ASAs aksjesalg i Aker Holdings styre. I så fall kan staten stoppe hele salget med sin vetorett. En full behandling kan bli aktuell hvis den uavhengige granskingen viser at noe er juridisk galt, eller at prisen på aksjene har vært for høy.

- Vi får ta stilling til saken når alle fakta ligger på bordet. Men det er et naturlig spørsmål å se på i denne sammenheng, sier Brustad til VG.

På Aker Solutions` styremøte mandag foreslo styremedlem Heidi M. Petersen at hele transaksjonen skulle behandles på nytt der, men forslaget ble nedstemt, ifølge Dagens Næringsliv. Derimot ble det enstemmig vedtatt at prisen på aksjene skal vurderes på nytt.

Gransking
Tirsdag starter Sylvia Brustad arbeidet med å finne ut hvem som skal granske Aker-transaksjonen.

- Påsken er ingen hindring for å sette i gang en rask gransking av transaksjonene mellom Aker og Aker Solutions, sier Brustad på departementets nettside.

- Gjennomgangen av transaksjonene har høy prioritet og skal settes i gang umiddelbart etter at det er avgjort hvem som får granskingsoppdraget. Senest onsdag skal det være klart hvem som får oppdraget, sier Brustad.

Klokka 12 går fristen ut for dem som vil melde seg til det uavhengige granskingsutvalget som skal vurdere både de juridiske sidene ved salget og prisen på aksjene.

- Umulig
Jussekspert Hugo Matre ved Universitetet i Bergen mener statens gransking umulig kan få alle kortene på bordet, slik Brustad har lovet. Forklaringen er at Aker Solutions ikke har anledning til å gi fra seg intern informasjon til granskere oppnevnt av én av aksjonærene (i dette tilfellet staten) i selskapet. Hensynet til likebehandling av alle aksjonærene er avgjørende.

- Det man da ender opp med, er å etterprøve den informasjonen som er tilgjengelig, og det kunne hvem som helst ha gjort, sier jusseksperten til Dagens Næringsliv.

Hoderulling
Venstre-leder Lars Sponheim tror hoder kan komme til å rulle i regjeringen som følge av Aker-transaksjonene. Den tidligere næringsministeren sier at salget fra Aker ASA til Aker Solutions AS er en del av en politisk løsning fra den gang staten gikk inn som aksjonær i Aker Solutions.

- Aker Solutions skulle være en dum melkeku for Kjell Inge Røkke. Dette kan bli den største skandalen som har vært under den rødgrønne regjeringen, og hoder på toppen kan rulle, sier Sponheim til Dagens Næringsliv.