Gjenvinning av stort format i Glomfjord

Veolia Miljø fått kontrakt med Statskraft på demontering av tre aggregater med turbiner ved Statskrafts anlegg i Glomfjord. Kontraktsverdien er 2-3 millioner kroner.

Hver av de tre enhetene er på 200 tonn med totalt ca. 48 tonn kobberviklinger. Rotorene har en diameter på fire meter og veier 50 tonn pr. stk. 

- Dette er store enheter, sier Fredrik Korpe markedsansvarlig for Veolia Miljø i Bodø.

- Vi gleder oss til å ta fatt på oppgavene. Hoveddelene vil bli demontert på stedet. Deretter vil delene bli transportert til vårt behandlingsanlegg i Bodø. Siden de er så store og tunge trenger vi politieskorte for transporten.

- Strømaggregatene og turbinene er EE-avfall og må miljøsaneres, fortsetter Korpe.

- Komponenter som klassifiseres som farlig avfall demonteres og leveres til godkjent behandling for farlig avfall. Stål og metall vil bli behandlet ved Veolia Miljø sitt behandlingsanlegg i Bodø før materialene sendes til gjenvinning. Kobberviklinger som også gjenvinnes, vil først bli granulert hos Veolia Miljø i Drammen. Restavfall, farlig avfall, trevirke og annet avfall vil bli levert til andre godkjente behandlingsanlegg, avslutter Korpe.

Veolia Miljø Metall i Bodø, tidligere Metall & Gjenvinning AS, er Nord-Norges ledende aktør innen gjenvinning av jern, metaller, kabler og EE-produkter. Avdelingen er også landsdelens største aktør innen mottak og sanering av vrakbiler samt salg av nye og brukte bildeler. I tillegg til hovedavdelingen i Bodø, er det underavdelinger i Balsfjord, Mosjøen og Meløy.

Prosjektet starter i disse dager og vil foregå ut mai 2009.