Tre av fire ignorerer livsfarlig radongass

Tre av fire nordmenn aner ikke om hjemmet deres er utsatt radon eller ikke, og de har ingen planer om å finne ut av det heller.

Det kommer frem av en fersk undersøkelse foretatt av Norstat på vegne av Icopal.

- Resultatene er selvfølgelig veldig nedslående, men ikke overraskende. Dette viser at det er behov for strengere reguleringer. Nordmenn tar ikke innover seg at radon utgjør en stor helsefare, sier Geir Haugersveen hos Icopal.

86 prosent av de spurte vet ikke om de bor i en bolig med radonforekomster eller ikke. Bare 11 prosent av disse har planer om å utføre en enkel test som kan avdekke om det er fare for radon i boligen. Som grunn oppgir 12 prosent at de rett og slett ikke gidder, mens 11 prosent sier at de ikke vet at radon er en helsefarlig gass. Radon er en radioaktiv gass som finnes naturlig i berggrunnen, og kan sive inn gjennom utettheter i boliger. Årlig dør omkring 300 nordmenn av lungekreft som en følge av gassen.

- Undersøkelsen viser at vanlige nordmenn ikke er i stand til å vurdere risikoen som radon medfører. Myndighetene bør derfor innføre krav om en radonattest ved salg og oppføring av bolig. Det vil motivere folk til å ta tak i problemet, samtidig som folk unngår å flytte inn i rene radonfeller, mener Haugersveen.

- I tillegg må kommunene ta sitt ansvar for å kartlegge boligområder for radon, og kreve tiltak der det er behov. De fleste kommuner er fortsatt for slappe når det gjelder å kartlegge radon i boligområder, og hele 90 prosent av kommunene tar I følge Statens Strålevern ikke hensyn til radonrisiko i forbindelse med reguleringsplaner. Strålevernet regner med at 450 000 nordmenn bor i boliger med for høye radonverdier.

Radon er relativt enkel å unngå dersom man sikrer nybygg under oppføring. Ved å legge en radonmembran under byggegrunnen, hindrer man gassen i å sive inn i boligen. I oppførte bygg kan problemet løses ved for eksempel å legge inn ekstra ventilasjonssystemer.