Mye å spare på etterisolering

- Å etterisolere boligen er noe av det mest lønnsomme du kan gjøre. Får du penger igjen på skatten, kan det være smart å investere pengene i etterisolering, fastslår administrerende direktør Nils Kristian Nakstad i Enova.

Angående beregningen av avkastningen på bankinnskuddet:

Renten på bank¬inn¬skudd vil normalt variere over tid. Vi tar her utgangspunkt i en innskuddsrente på 2 prosent. Vi har valgt å ta utgangspunkt i et tall som ikke er alt for langt unna dagens innskuddsrente, som først og fremst kan fungere som eksempel for å illustrere hvordan et bankinnskudd med dagens lave rentenivå kan utvikle seg over tid. En høyere innskuddsrente vil naturlig nok gjøre avkastningstiden kortere. Motsatt vil en lavere rente gjøre den lenger. Til orientering er innskuddsrenten på en sparekonto for beløp inntil 100 000 kroner i Norges største bank i slutten av mars 2009 på 1 prosent (sparekonto uten kundeprogram i DnB Nor).

Dette er et eksempel på hvor lønnsomt det kan være å rehabilitere boligen:
• Bolighus på Eidsvoll i Akershus med 100 kvadratmeter loft
• Huset varmes opp med elektrisk strøm
• Loftet har 10 cm isolasjon
• Huseier etterisolerer med nye 20 cm isolasjon
• Den nye isolasjonen koster cirka 8800 kroner i innkjøp
• Huseier gjør alt arbeidet selv.

Dette enkle tiltaket vil redusere energibehovet i huset med 3200 kwh per år.

Gitt en strømpris på 90 øre pr kwh vil besparelsen bli på 2880 kroner per år. Denne investeringen vil i så fall være tilbakebetalt etter 3 år. Etter dette vil de sparte strømutgiftene være ren netto besparelse. Det betyr videre at etter ytterligere tre og et halvt år vil investeringen være fordoblet.

Til sammenlikning kan pengene settes i banken. Med to prosent rente på innskudd vil det ta 35 år før pengene har fordoblet seg.

Når man i tillegg vet at den mest miljøvennlige strømmen er den strømmen som aldri blir brukt, får man en dobbel gevinst ved å etterisolere.

- Effekten av etterisolering er oppsiktsvekkende. Både for lommeboken og for miljøet, sier administrerende direktør Nils Kristian Nakstad i Enova.
Etterisolering kan også være en god investering med tanke på eventuelt salg av boligen. For potensielle kjøpere kan et godt isolert hus være en positiv faktor.

- For enkelte som er på jakt etter ny bolig kan det være et viktig moment at huset er etterisolert. Mange er nemlig opptatt av både den økonomiske og miljømessige gevinsten som ligger i et godt isolert hus. Etterisolering er uansett ikke noe man taper på som huseier, sier informasjonssjef Roger Nyborg i Norges Eiendoms¬megler¬forbund.

Graden av lønnsomhet er avhengig av en rekke faktorer. På hjemmesidene til de store produsentene av isolasjonsmateriale finner du kalkulatorer som viser deg hva du kan spare.