BIM på Nasjonalmuseet

I den internasjonale arkitektkonkurransen for Nasjonalmuseet på Vestbanen i Oslo er det krav om at tilbudene blir levert med BIM - digitale bygningsinformasjonsmodeller.

Bruk av BIM medfører en digitalisering av planleggings-, bygge- og driftsprosessene som gjør at informasjonen i prosjektene kan databehandles effektivt. BIM endrer selve måten å planlegge, bygge og forvalte bygninger på ved at 2D-tegninger erstattes av koordinerte 3D/4D/5D-modeller med objekter som står i relasjon til hverandre. Les mer om BIM.

Plan- og designkonkurransen for Nasjonalmuseet er blant de første der Statsbygg ikke krever levert en fysisk modell. Årsaken til dette er flerdelt:

Statsbyggs uttesting, bruk og erfaringer de senere årene med objektbaserte, digitale 3D-bygningsinformasjonsmodeller (BIM) basert på åpne formater tilsier at denne formen for datamodellering nå er kommet så langt at det bør være mulig å benytte det.

Verdien av informasjonen som kan ekstraheres fra en bygningsinformasjonsmodell i forbindelse med juryarbeid, er betydelig og arbeidslettende. Visualisering av forslagene kan gjøres konsistent. Kvaliteten på juryarbeidet bedres og god likebehandling av forslagene sikres.

Bruken av en åpen, moden og stabil standard (IFC) for bygningsinformasjonsmodeller (BIM) og omfattende programvarestøtte til denne fra mange og ledende programvareleverandører gjør den praktiske gjennomføringen realistisk.

Det er forventet et stort antall konkurranseforslag. Logistikken rundt håndtering av fysiske modeller (mottak, utstilling, tilretteleggelse for juryarbeidet) er problematisk

Tidsplanen for juryarbeidet tilsier at tilrettelegging av modellene for juryarbeidet må skje raskt. Med fysiske modeller vil dette være en stor utfordring
Statsbyggs ledende rolle i BIM-arbeidet i Norge ble blant annet fremhevet og rost av mange av deltakerne på konferansen Fremtidens byggebransje i Oslo tirsdag. Konferansedeltakere var toppledere i bygge-, anleggs- og entreprenørbransjen.