Stor interesse for fremtidens byggenæring

Fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys åpnet tirsdag konferansen om Fremtidens byggenæring i et fullsatt auditorium av entreprenører, prosjekterende, byggherrer og leverandører.

- I går lanserte kulturministeren en internasjonal arkitektkonkurranse for Nasjonalmuseet. Når det nye Nasjonalmuseet nå prosjekteres, er det første gang et norsk offentlig bygg blir prosjektert med digitale modeller basert på åpne standarder. Gevinsten er bedret effektivitet og miljøvurdering i prosjekteringsfasen, sa fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys da hun åpnet konferansen om Fremtidens byggebransjen i regi av Forsvars bygg Statsbygg og Advansia, tirsdag.

- I Arkitektkonkurransen er det et krav at innlevering av modeller skal være elektronisk og basert på åpne standarder. Bruk av åpne standarder vil gi juryen bedre sammenlignings- og beslutningsgrunnlag ikke minst knyttet til vurdering av energibruken i byggene,

Statsbygg krever nå at bygningsinformasjonsmodellering (BIM - en teknologi for digital modellbygging) heretter skal brukes gjennom hele byggeprosjektet. BIM er basert på åpne, internasjonale standarder.

- Dette er et viktig signal til byggebransjen både i Norge og internasjonalt. Åpne standarder, større effektivitet, miljøbevissthet er viktige element i utviklinga av teknologi, sa Grande Røys.

Statsråden mener teknologien er resultat av det sterke internasjonale engasjementet som norsk byggenæring har vist på dette området, og at det er et godt eksempel på nytenking og innovasjon i norsk næringsliv i dag.

BIM-teknologien skaper muligheter for mer effektiv samhandling mellom ulike aktører i byggeprosjektene. Enkelt sagt blir tegninger erstattet av objektbaserte 3D modeller. Ulike forutsetninger (energikrav, materialvalg, etc) i alle fasene i prosjektet kan legges inn. Hvordan dette påvirker hele eller deler av bygget blir synliggjort i 3D-modellen.