Aktivt BI-senter

2008 har vært et aktivt år for Senter for byggenæringen ved Handelshøyskolen BI som ble opprettet i 2005. Senteret skal videreføres i tre nye år.

Ifølge senterets årsmelding ble det iverksatt en oppdatering av verdiskapningsstudien for å inkludere regnskapsdata fra 2006-07. Målet er å foreta oppdatering hvert andre år for å følge trendene.

Basert på situasjonen i byggenæringen på slutten av 2008 ble det i desember også satt i gang et prosjekt som omhandler omstillingsprosesser i bygge- og anleggsnæringen. Prosjektet ledes av Torger Reve og Lena E. Bygballe. Sistnevnte overtok i mai i fjor senterlederstillingen etter Marianne Jahre.

Prosjektet har knyttet til seg en masterstudent. Det vil bli laget en rapport basert på case studier av bedrifter i næringen og hvordan disse håndterer omstillingsprosesser.

BI-senteret har to forskningsprosjekter gående i byggenæringen. Plain building - plain sailing som går over fire år og som ble presentert i Byggeindustrien nr. 17 i fjor, er utvidet til også å omhandle HMS-spørsmål. Prosjektet tar utgangspunkt i gjentagende problemer eller feil i byggeprosjekter og søker å identifisere betingelsene som eksisterer for læring, og hva som gjør at man ikke lærer.

Det andre forskningsprosjektet, Læring og samspill i byggenæringen - case studier og undervisningsprogram, ledes av senterleder Bygballe. Her undersøkes hvordan samhandling mellom aktørene i næringen påvirker læring.

Resultatene fra dette prosjektet vil blant annet bli brukt til å utvikle gode undervisningseksempler til bruk i Master of managment-programmet Strategisk ledelse for bygg og anlegg som etter to års utvikling startet i oktober i fjor.

Programmet er erfaringsbasert og går over ett år fordelt på seks samlinger over tre dager. Programmet har i 2008/2009 30 deltakere fra ulike deler av næringen inkludert eiendom og forvaltning, byggherrer, rådgivere, entreprenører og leverandører.

I tillegg til management-programmet er senterets medarbeidere involvert i undervisning og veiledning for heltidsstudenter på master-nivå på BI. I fjor var det også flere som skrev masteroppgave basert på empiri fra byggenæringen. Innen spesialisering logistikk leverte eksempelvis en gruppe masteroppgave om partnering og hvordan få mer ut av leverandørrelasjoner med utgangspunkt i et eksempel fra NCC.

Videre har en ny gruppe påbegynt en masteroppgave om organisering av innkjøpsfunksjonen i byggenæringen med utgangspunkt i Mesta, mens andre skriver om lean-produksjonsprinsippet i anleggsbransjen med Veidekke som eksempel.

Det har skjedd endringer i referansegruppen som er en viktig kanal for kommunikasjon mellom senteret og næringen. Terje S. Backe, sponsor for senteret og eier i Backegruppen og tidligere Spenncon-sjef Terje Søhoel gikk først på fjoråret ut av gruppen. De ble erstattet av Ragnhild Ustgård som er HR-direktør i Backegruppen og Ingrid D. Hovland som overtok etter Søhoel som adm. direktør i Spenncon.

Videre ble Audun Blegen som har sluttet i BNL, erstattet av Anita Tjelta i BNL som sekretær for gruppen. Konsernsjef i Veidekke, Terje R. Venold, fortsetter som leder for referansegruppen.