Quality Resort & Spa Norefjell

Quality Resort & Spa Norefjell

Sted: Bøeseter, Norefjell

Prosjekttype: Hotell med leiligheter

BTA: Hotell 8.700 kvm - rekkeleilighetene 10.300 kvm

Kontraktsum eks mva: 325 millioner kroner

Byggherre: Estatia Resort Norefjell

Byggeledelse: Stener Sørensen

Totalentreprenør: Kruse Smith Entreprenør

Entreprenør P-hus: Holtet Pukk og Betong

Arkitekter: Yran & Storbraaten Architects

Rådgivere: RIB: Agderplan og Rambøll Norge - RIBR: Roar Jørgensen

Underentreprenører og leverandører: Betongelementer p-hus og leilighetsfløy: Con-Form Oslo - Grunnarbeider og VA-anlegg: Holtet Pukk og Betong - Infrastruktur: Asplan Viak - Plattendekker: Systemblokk Telemark - Elektro: Krøderen Elektro - Ventilasjon: YIT Building Systems - Rørlegger: NVS - Hulldekker/trapper: Nor Element - Armering: Norsk Stål - Malerfirma: Støa Håndverk - Kjerneboring: Fjeldheim Kjerneboring - Stålarbeider: Tre, Betong og Stålarbeid - Trelast: Optimera - Tømrer, mur, flis: Byggm. Anders Olsen - Alufasader: Eiler Thomsen Alufacader - Tekking: Protan Tak - Steintekking: Stonart - Kebony-kledning: Kebony Products - Blikkenslager: Profil Montering - Flis og membraner: Norwegian Trading Group/El-Flis - Lev og legging av kongebro: Modena (Norsk Flisteknikk) - Montering av dører og listverk: Østerås Bygg - Ståldører: Prosjektlist - Laminatdører: Swedoor - Vinduer: NorDan - Ståltrapper og rekkverk: Stokke Stål - Systemhimling og folkevegger: GHV-Montasje - Lås og beslag: Låsspesialisten Kragerø - Inngangsmatter: Entre Arbeidsmiljø - Solavskjerming: Vental Solavskjerming - Parkett: ABS-Parkettgruppen Norge - Røykluker/-vinduer: Aco Nordic - Stillas: Vetlesen Stillas - Isolasjon: Br. Sunde

For et par år siden var Bøeseter på Norefjell et øde sted med en håndfull hytter. Nå er det bygget et praktfullt hotell-kompleks med plass til 1900 gjester i området.

Resortet vil med sine 405 rom og 1900 sengeplasser bli Norges største anlegg. Resortet rommer i alt 284 leiligheter, som deles inn i to kategorier: hotelleiligheter og landsbyleiligheter. Hotellet og rekkeleilighetene tilknyttet hotellet er bygget ut i en totalentreprise av Kruse Smith, og ble åpnet 11. mars. Landsbyleilighetene bygges ut i en egen entreprise og er ikke ferdige.

Slappe av

Anlegget ligger urørt og fredelig til 800 m.o.h. på solsiden av Norefjell. Resortet er brandet Quality Resort gjennom franchiseavtale med Choice Hotels Scandinavia.

Norefjell Resort & Spa kan by på det meste. Hva med en utendørs skøytebane som er i drift hele året, umiddelbar nærhet til alpinanlegget, innendørs klatrevegg på 16 meter, omfattende spa-anlegg i tillegg til at du kan bo flott i naturskjønne omgivelser. Det skal bygges et stort tjern nedenfor hotellet. Her skal et være mulig både å fiske, padle og bade.

Med landsbyen nedenfor hotellet er det investert 900 millioner kroner i området. Dersom utviklingen går som grunneierne ønsker, vil denne totalsummen komme opp i 1,5 milliarder kroner.

– Det er også bygd en alpinbakke og det skal bygges en heis som kyttes til Norefjell-anlegget, forteller Even Skjetne Bøe som er en av tre grunneierne på Bøeseter. Han har under byggeperioden også vært tilknyttet prosjektet gjennom at han har vært HMS-leder for Kruse Smith.

Utfordrende

Anlegget er etablert på solsiden av Norefjell i en høyde på like over 800 meter. Arbeidet med å bygge komplekset startet i mai 2007. Det å styre en byggeplass i den norske fjellheimen byr selvsagt på mange utfordringer.

– Vi kjente på forhånd til at det ville bli utfordrende å bygge i disse omgivelsene. Både med tanke på klimaet her oppe, men ikke minst også på grunn av kompleksiteten i selve prosjektet. Prosessen ble da også enda mer utfordrende enn vi så for oss i forkant av utbyggingen, forteller Harald Lauvland Knutsen, prosjektleder i Kruse Smith. Anlegget er satt opp i en totalentreprise. Kontrakten har en verdi (med prising og tilleggsarbeider) på nær 400 millioner kroner.

– Det betyr at jobben en den største enkeltkontrakten Kruse Smith har hatt noen gang, legger Lauvland Knutsen til.

Skal gli inn i miljøet

Det er Yran & Storbraaten Architects A/S som har tegnet det storslåtte anlegget på Bøeseter.

Utbyggingen ble stor grad styrt av reguleringsplanen og denne ga ingen rom for å tegne et designhotell for arkitekten. Reguleringsplanen la føringer på situasjonsplanen, med en lavere fortettet landsby med mindre volumer som møter eksisterende seterbebyggelse, med hotellet som klatrer oppover setervollen og møtepunktet mellom disse kalt Piazzaen. Utfra hotellkroppen skyter leilighetsfløyene uten å forringe utsikten fra leilighetene i hotellets øvre etasjer med flott utsikt til den vakre Gaustatoppen i vest.

– Det har vært utfordrende for alle impliserte parter å tilpasse den store hotellkroppen til terrenget. Funksjon og estetikk er ivaretatt ved å forskyve de ulike planene og dele opp volumene i mindre enheter, sier siv. arkitekt MNAL Tov Arne Svalestuen i Yran & Storbraaten Architects.

– Planleggingsprosessen har vært rimelig hektisk, men vi har hatt et tett og fint samarbeid med en profesjonell entreprenør helt frem til åpningen av anlegget. Men det viktigste for oss er at kunden er fornøyd med det produktet vi tegner, legger Svalestuen til.

På innsiden av hotellet har interiørarkitekt Vigdis A. Bergh og designer Gina Rose hatt store oppgaver.

Spenstig hotellkompleks

Utbyggernen, Estatia Resort Norefjell AS, har prioritert å bygge planmessig smarte rom og i underkant av halvparten av rommene er suiter. Suitene er utstyrt med kjøkken, bad og to soverom, og har egne terrasser som er vridd i forhold til fasaden for å oppnå maksimalt med sol. Det ene soverommet er utstyrt med et eget badekar

En viktig del av hotellet er spa-avdelingene. I resortets fjell-spa tilbys omfattende pleie for kropp og sjel i to ulike avdelinger: velvære-spa og aktivets-spa.

Konseptet på Norefjell er bygget slik at alle leiligheter og rom er til salgs. Mesteparten av disse er allerede solgt, ettersom prosjektet ble startet i god tid før finanskrisen veltet inn over oss. Som en del av avtalen forplikter eierne av leilighetene å leie dem ut i store deler av perioden. 

Flere nivåer

Hotellet er en kompleks konstruksjon, som går over åtte plan. Hotellet er bygget på en skråtomt og anlegget klatrer dermed oppover skråingen. Første plan starter på 803 moh og toppetasjen er på 825 moh. Tre av planene er under bakkenivå. I 1. og 2. plan er det afterski og skiutleie. I tredjeplan er det kontorer, basseng, treningsrom og leiligheter. I 4. plan er det resepsjon, foajé og restaurant. I 5. plan er det konferanselokaler. For kurs- og konferansegjester finnes en plenumssal for 300 personer, i tillegg til elleve møterom. I 6. og 7. plan er det leiligheter og spa-anlegg. 8. plan er ennå ikke ferdig utbygd. Anlegget har egen undergrunns parkeringsanlegg.

Kvalitet i fokus

– Selve hotellkroppen er på 8700 kvadratmeter. Rekkeleilighetene er på 10 300 kvadratmeter og består av tre rekker. Rekkene A og C er overlevert, mens rekke B overleveres 30. juni, forteller Lauvland Knutsen. Han har vært på anlegget i to og et halvt år, og innrømmer at det har vært en krevende periode.

– Det er en stor og kompleks byggeplass. Den største utfordringen med selve bygningskroppen var at den gikk over så mange plan. Dessuten var det en utfordring å få på plass takkonstruksjonen. Den er avansert i seg selv, men med store værutfordringer ble det ekstra komplisert. Det har i lange perioder nærmest vært umulig å jobbe godt utendørs, men vi er nå snart kommet helt i mål med et meget bra resultat. Kvaliteten har hele veien blitt prioritert. Det er dermed et bygg med meget god finish som er overlevert, sier en fornøyd Lauvland Knutsen. OPAK er leid inn som konsulent for å være et bindeledd mellom entreprenører og byggherre. De har fulgt prosessen nøye.

Betong og stål

Underetasjene er bygget med plasstøpt betong. Bygget er satt opp med plattendekker og hulldekker, samt noe plasstøpt betong og stål. Takkonstruksjonen er utført i stål, og taket er dekket med skifer. Fasadene er av treverk, vedlikeholdsfritt med bio-baserte kjemikalier. Det er også flere innslag av naturstein.

Rekkeleilighetene har en bygningskropp i plasstøpt betong på a og c-rekken. Betongelementene er valgt på den siste blokken for å få den ferdig i tide.

– På denne siste rekken har vi også leid inn en underentreprenør til å ta hele jobben, legger Lauvland Knutsen til.

Internasjonalt

Med stor aktivitet på byggeplassen i 2007 og 2008 var de på topp når markedet var på topp. Det viste seg dermed å bli en utfordring å hente inn nok bygningsarbeidene. På det meste hadde Kruse Smith 300 personer i arbeid på Bøeseter.

– Arbeidsstokken har vært meget internasjonal. Vi har hatt folk her fra Kina, Afghanistan, i tillegg til Tyskland, Østerrike, Polen, Sverige samt flere andre europeiske nasjoner. Språkutfordringer har det derfor helt klart vært, men det har løst seg på en god måte, sier Lauvland Knutsen.

Kruse Smith har også benyttet seg av flere underentreprenører. Holtet Pukk & Betong AS har hatt store jobber med grunnarbeid og har levert mye betong til prosjektet.

Overlevert

Kruse Smith har nå overlevert prosjektet til byggherren og gjestene er allerede begynt å komme opp til høyfjellet. Da Byggeindustrien besøkte Bøeseter var det et nydelig vær i området. Når påsken nå er like rundt hjørnet, vil helt sikkert enda flere besøke anlegget. Det er ikke så mye som er bedre i livet enn å komme seg til påskefjellet og slappe av i solveggen med noe godt å drikke etter en lang dag med ski på beina. Eller kanskje et besøk i spa-avdelingen frister mer?

Tekst og foto: Arve Brekkhus


Flere prosjekter