Mariehaven bo- og behandlingssenter

Mariehaven bo- og behandlingssenter

Sted: Dønski, Bærum

Kontraktsum eks mva: 236 millioner kroner

Prosjekttype: Bo- og behandlingsinstitusjon

BTA: 6.000 kvm

Antall sykehjemsplasser: 72

Byggherre: Bærum kommune, Prosjekt og utbygging

Entreprise: Arbeidsfellesskapet BOHR ANS

Arkitekt: Ottar arkitekter as

Rådgivere: RIB, RIBR, RIG, RIB miljø, RIA, RIE, RIE IKT RIV: Rambøll Norge - Ventilasjon, Rør, Elektro: Bravida Norge - Bygningsentreprenør: HENT - LARK: Grindaker

Underentreprenører og leverandører: Maskinutleie: Cramo - Grunnarbeid: Dokken - Glass, fasade: Daaland - Blikkenslager: Franke Onsrud - Avfallshåndtering: Franzefoss - Maler: Hunvik & Co - Gulvstøp: Hæhre Gulvstøp - Tak: Icopal Tak - Kjøkken: Idema - Trelast, byggevarer: Maxbo Proff - Fasadepuss: Murtek Norge - Stål: Næsset Mek. Verksted - Gulvbelegg: Ragnar Andersson - Branntetting: Thermax - Betongarb. (gulv på grunn): Stenseth & RS - Ståldører: Trygve Eliassen - Innerdører: Swedoor - Vindu: Lian Trevarefabrikk - Himling: Asker Innredning - Baderomsinnredning: Bano - Mur, flis: Stryken & Gulbrandsen - Trapper, rekkverk: Burmeister

I en spennende kontraktsform har Bærum kommune og arbeidsfellesskapet BOHR levert det nye Mariehaven Bo- og behandlingssenter.

Med Marie Plahtes Minde som nærmeste nabo pågår nå for fullt de siste arbeidene på Mariehaven på Dønski. Sykehjemmet er et resultat av en helt spesiell samspillskontrakt. Mange mener de har vært med på samspillkontrakter tidligere. Men akkurat denne formen er helt ny, med en annerledes ansvarsmodell. En kommende evaluering vil kanskje danne grunnlag for flere etterfølgere i markedet.

I anbudskonkurransen var Bærum kommune presis på at samspillet eventuelle partnere i mellom skulle synliggjøres formelt gjennom et solidarisk ansvar. Balansen skulle beholdes hele veien gjennom prosjektet, og entreprenøren skulle i byggefasen ikke sitte med totalstyring av prosjektet.

– Det var en forventning om at et prosjekt skulle få bedre kvalitet dersom aktørene skulle samarbeide på et bredere plan. Vi tenkte også i lys av at det i tradisjonelle entrepriser er diskusjoner i ettertid i forbindelse med endringer og priser. Dette er en modell som skal bidra mer til samarbeid enn konflikt, sier Kristine Hjellup Horne, prosjektsjef i Bærum kommune Eiendom.

– Det var en åpen konkurranse, og det var viktig for oss at partene valgte hverandre. Det er en annen risikodelingsmodell enn de er vant til, og da er det viktig at de velger partnere de føler de kan stole på, fortsetter Horne.

En allianse

Det solidariske ansvaret valgte aktørene å formalisere gjennom
arbeidsfellesskapet BOHR ANS (etter initialene i firmanavnene), der Ole Kristian Berg fra HENT er daglig leder. Det var to konsulentfirmaer, Ottar arkitekter og Rambøll Norge, og to entreprenører, HENT og Bravida Norge.

Kort og enkelt gjengitt er en av flere fordeler at entreprenørene skal være med tidlig for å gi sitt syn på løsninger og leveranser, og at rådgiverne er med hele veien fram for å kontrollere og kontinuerlig være med å påvirke resultatet.

Andre og uvante roller

– I dette prosjektet spilte vi andre roller enn det vi er vant til. Det var en svært interessant måte å arbeide på, fordi alle partene som skal være med å styre, må ha lov til å uttale seg. Og ikke minst ha plikt til å uttale seg. For oss arkitekter var det interessant å være med fra start i forhold til det å få innflytelse på gjennomføringen, som valg av detaljer.

Påvirkningsmulighetene er større enn i en vanlig totalentreprise. Det er faktisk en vinn-vinn-situasjon for alle parter, sier Tom Ottar fra Ottar arkitekter.

Bo- behandlingssenteret har en spesiell geometrisk form. En slags korsform, som utgjøres av to vinkler som ligger med åpningene fra hverandre, men som møtes på midten i et mellombygg. Bygningskroppen er dreid og plassert i forhold til fallet i tomta. Fra øst fremstår bygget med to etasjer, siden underetasjen mot vest ikke synes.

Fire fløyer

De fire fløyene gjenspeiler planløsningen med fire grupper i hver av sykehjemsetasjene i første og andre. Underetasjen mot syd har resepsjon med utgang direkte til parkeringskjelleren med 39 parkeringsplasser, derav fire HC-plasser. Samme etasje har teknisk rom, administrasjonskontorer, seremonirom, en del felles velvære- og servicefunksjoner (frisør og fotpleie) og lager og avfallsrom. Denne etasjen har også en større kantine med bibliotek, som begge vender ut mot atkomstområdet i vest.

Kommunen hadde gjort en grundig jobb med romprogram og definerte funksjoner. Sykehjemmet har 72 beboerenheter fordelt på åtte grupper á 9 rom. Hver enhet har eget kjøkken- og fellesrom og servicefunksjoner. Fire enheter er tilrettelagt for demente og har direkte utgang på bakkeplan.

Fullintegrert

Det utførende er delt mellom HENT og Bravida Norge, der sistnevnte har hatt alt rør-, ventilasjons- og elektroarbeid. – Det er et teknisk avansert anlegg, med EIB -styring for lys. Svakstrømsanlegget er komplisert, både sykesignalanlegg, porttelefon og adgangskontroll er integrert mot telefon-systemet.

– Jeg har aldri tidligere opplevd så mange systemer integrert mot hverandre, sier teknisk prosjektkoordinater for Bravida Norge, Jarle Pettersen.

Ansvarsfølelse

Tomtas begrensninger i forhold til utformingen av bygget, gjorde at vurderingen med en prefab-løsning falt bort. I stedet ble det plasstøpte løsninger.

– Betongjobben var stor, med mer krevende grunnarbeidsforhold enn antatt. Med prefab ville vi ha kommet i gang før, men vi reviderte fremdriftsplanen og styrte hardt etter den. Vi klarte å levere til kontraktsfestet dato, sier HENTs byggeplassleder, John Ivar Myhre, som fortsetter. – Jeg mener at kvalitet og sluttprodukt har hatt fokus, og at brukerne har vært i høysetet. Det er høy kvalitet, kanskje høyere enn i en totalentreprise. Ansvarsfølelsen og responstiden er vesentlig kjappere i en samspillform, avslutter Myhre.

Modellen i seg selv og målprisen skal vise at alle parter er i samme båt. Det vil innebære en skjerping av årvåkenheten, på økonomi og kvalitet. Resultatet får følger for alle parter. Kommer man under målpris, skal overskuddet etter en viss nøkkel deles. Tilsvarende hvis man ender over, får hver part sin del av regningen.

Samarbeidsformen var uvant for alle i alliansen, også for Bravida Norge. – Men vi er langt fra fremmed fra å gå på noe slikt igjen, bekrefter Jarle Pettersen.

Må utvikles videre

– Vi kan godt tenke oss flere slike arbeidsformer, men vi har gjort noen erfaringer. Det ligger ikke noe ferdig utformet kontrakt på forhånd som er tilpasset dette, så man må ta utgangspunkt i det som finnes og sette sammen det som gjelder for denne typen leveranser. Det blir et område for å utvikle dette videre og perfeksjonere kontraktene, påpeker prosjekteringsleder for Rambøll Norge, Svein Borgen.

Skal evalueres

– Det er et vanskelig å si om dette har gitt en økonomisk gevinst for Bærum kommune. Vi får jo aldri bygget det samme bygget på samme sted under de samme forhold med de samme aktørene på samme tid. Så hva som skyldes modell og hva som skyldes noe annet vil vi ikke kunne få svar på. Dessverre kommer vi ikke under målprisen på Mariehaven. Men dette og de to andre prosjektene med samme modell skal gjennom en grundig evaluering, da vil vi kunne gjøre oss opp en mening om det frister til gjentakelse, sier Hjellup Horne, som avslutter: – Men Bærum kommune er godt fornøyd med det nye sykehjemmet som er blitt lyst, trivelig og funksjonelt.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter