Akersgata 47 og 49

Akersgata 47 og 49

Sted: Oslo

Prosjekttype: Rehabilitering kontor- og næringsbygg

Kontraktssum eks mva: 80 millioner kroner

Bruttoareal: 11.000 kvm

Byggherre: Citypassagen AS

Totalentreprenører: Betonmast Bygg AS

Arkitekt: Narud Stokke Wiig AS

Rådgivere: RIB: Kjell Ludvigsen - RIV: Blikra & Søderblom - RIBR: Hjellnes Consult - RIE: Centrum Elektriske og RIE Consult

Underentreprenører og leverandører: VVS: Andenæs VVS - Systemvegger & Himling: Moelven Nordia Prosjekt - Riving: Norprodukter Miljø - Ventilasjon: Blikra & Søderblom - Elektro: Centrum Elektriske - Fliser: Viking Mur - Maler: Malerservice - Parkett: Tremiljø Prosjekt - Sparkling, tepper og belegg: Ragnar Andersson - Brann: Byggimpuls = Stål: Skar Industriservice - Vinduer i nr 49: Nordan - Vinduer med buet glass: Lian Trevarefabrikk - Tredører: Nordic - Ståldører: Firesafe - Blikkenslager: Dan Blikk - Møbler og innredning: Jøndal og Hoff - Trapper og rekkverk: Sias - Kjøkken i etasjer: HTH Prosjekt - Storkjøkken: Myrvold

Kun VG er igjen i Norges Fleet Street. Men Akersgata får fortsatt stor betydning for det skrevne ord.

Forlagshuset Cappelen Damm flytter inn i Dagbladets tradisjonsrike og nå rehabiliterte lokaler.

Etter nesten 100 år i Akersgata forlot Dagbladet sine kontorer i Akersgata 47/49 til fordel for Havnelagerbygningen. Akersgata er en del av den gamle Akersveien og ble anlagt allerede på 1300-tallet, den er således eldre enn selve byen. Dagbladets tidligere kontorbygninger eies av Avishuset Dagbladet AS, som har skiftet navn til Berner Gruppen AS.

Akersgata 47 er en eldre bygård med trebjelker og stubbeloft fra 1890-tallet, mens nr 49 er en betongkonstruksjon fra 1947. Norges andre innelukkede (ikke innebygde) handlegate, Citypassagen, går gjennom nr 47, fra Akersgata ned til Pilestredet. Nærings- og kontorarealene i den eldste bygningen grenser for en stor del mot denne lille passasjen.

Fullstendig rehabilitering

Dagbladet flyttet ut i pinsen i 2008, og Betonmast som fikk tilslaget i en anbudskonkurranse, kunne begynne arbeidet i midten av mai i fjor. – Vi skulle strippe alt som var av innredning, og rehabilitere alle overflater, forteller teknisk direktør i Betonmast, Peter Sandrup. Det 11.000 kvm store arealet er fordelt på seks etasjer med hems i den eldste og totalt 12 etasjer inkludert kjeller i bygningen fra 1947. – Romfordelingen bar preg av flere forskjellige innredningsgrep opp gjennom årene. Det var en maurtue, med varierende kontorlandskap og provisoriske glassbur, fortsetter Sandrup.

Alt av dekker var asbestsanert i en tidligere rehabilitering. Men i enkelte arealer der det hadde vært andre leietakere, var det mindre partier der saneringen ikke var utført. Det ble gjort nå, samtidig som det også var nødvendig å rette opp og forsterke de gamle dekkene i nr 47.

Tok bort dekker

Ønsket om å åpne opp byggene ble fullbyrdet ved å ta bort noe av dekket mellom første og andre etasje, i tillegg til å fjerne en del av skilleveggen i samme plan mellom de to byggene. Dette var en byggeteknisk utfordring. I realiteten var det deler av to yttervegger som skulle forseres, betong i det nyeste bygget og teglvegg i det eldste. Åpningen mellom bæreveggene måtte tas bort bit for bit og forsterkes med bærende stål. Oppover i etasjene er det også åpnet flere steder mellom byggene.

– Å åpne opp mellom første og andre etasje var ingen utfordring for oss, det var heller en ren byggeteknisk utfordring, sier arkitekt Erik Urheim i Narud Stokke Wiig. – De to byggene ligger i mange forskjellige plan, det er egentlig kun i andre etasje det er mer eller mindre samme etasjehøyde. Den store utfordringen har vært å få lik himlingshøyde innenfor samme bygning.

– Det er i utgangspunktet lav høyde, spesielt i nr 49. Tekniske føringer der er lagt lavt ned, og vi har forsøkt å løfte dem der vi har kunnet. Det er sprang i himlingen, disse har vi lagt mye arbeid i å få gjort ordentlig, fortsetter Urheim.

Påkostet teknisk anlegg

Alle vinduer mot Akersgata er skiftet ut. Hovedtrekket på ventilasjon er beholdt, mens forgreiningene ut til kontorene og ventilene er nye. Eksisterende sprinkelanlegg er beholdt, men med noen justeringer med hensyn til nye vegger. Eksisterende rørføringer til etasjen som soil og kaldt- og varmtvannsføringer er beholdt, mens det er montert nye toaletter, vasker og pissoarer.

– I forbindelse med kjøkken er alle rørarbeider nye. Elektro hovedtilførsel er eksisterende, men alt fra tavle og ut er nytt. Belysningen som er valgt er dekorativ og stilfull, sier anleggsleder Lars Engebretsen hos Betonmast.

Engasjert leietaker

Betonmast har selv ikke utført noen egne arbeider, men har administrert og hatt fremdriftsansvaret i prosessen. Leietaker Cappelen Damm har vært svært engasjerte og har kommet med gode innspill i ombygningsprosessen. Ønsket har vært å profilere seg som et forlagshus, derfor er beliggenheten og nytt romprogram viktige for forlaget.

– Vi har ønsket at det skal være lyst, åpent, urbant og pulserende. Vi skal åpne opp forlagshuset for våre forfattere og publikum. I første etasje, med nye innganger både fra Akersgata og fra Citypassagen, blir det en bokhandel, og i kombinasjon med scenen i kantinen skal vi også ha varierte litterære treff, debattkvelder og boklanseringer, forklarer Kjersti Thorvildsen hos Cappelen Damm. Forlagshuset ønsker større integrasjon mellom kolleger og avdelinger. Nyanlagte, romslige kjøkkener i hver etasje skal bidra til å skape sosiale soner og møteplasser. 

De nesten 400 forlagsansatte får kvalitet i flere ledd, ikke bare i et bygningsmessig helt «nytt» hovedsete. Utsmykking og innredning bærer preg av profilering og kvalitet, noe som synes i kontorfronter og valg av møbler. Eksempelvis har møbelsnekkere i hver etasje montert 200 meter bokhyller, som blant annet skal brukes til profilering av forlagets mange utgivelser.

Skadefri gjennomføring

– Det har vært en hard byggetid, med til dels komplekse byggetekniske utfordringer. Vi i Betonmast er svært fornøyd med å levere et prosjekt med gjennomgående gode kvaliteter. Utføringen har vært gjort uten skader av noe slag, og med en svært god tone blant alle aktørene og leietakere, sier Peter Sandrup. Det finnes byggeplasser i Oslo med mer areal å boltre seg på enn i Akersgata. Betonmast måtte ta i bruk både Akersgata og inngangen fra Pilestredet til ut- og inntransport av varer og tjenester.

– En liten kuriositet i den forbindelse: det faktum at det å forflytte seg fra Betonmasts hovedkontor i Schweigaardsgate til Akersgata gikk vesentlig raskere på to hjul enn med bil, ga anledning til innkjøp av fire prosjektsykler. Således har Betonmast også slått et slag for hovedstadens mål om å redusere co2-utslippet.

Bortsett fra å brushe opp hovedinngangen har ikke fasaderehabilitering vært med i kontrakten som Betonmast har hatt med byggherre Citypassagen AS – som er heleid av Berner Gruppen AS. Den flotte Iddefjordsgranitten som preger Akersgata 47, skal igjen få gløden tilbake, kan eiendomssjef i Berner Gruppen AS, Kristian Eriksen forsikre. – Fasaden skal renses ordentlig, men det skal nok utføres av våre egne driftsfolk, sier han.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter