Avenyen Utomhusanlegg

Avenyen Utomhusanlegg

Sted: Sørlandsparken, Kristiansand

Kontraktssum eks mva: 82,2 millioner kroner

Byggherre: Kristiansand Næringspark

Totalentreprenør: TT Anlegg

Arkitekt og rådgiver: Rambøll Norge

Underentreprenører og leverandører: Utomhus og landskapsgartner: Landskapsentreprenørene - Støttemurer: Alliance bygg og betong - Asfalt: NCC - Belysning: Ontera - Rekkverk: Autovernmontasje - Betongrør og kummer: Brødrene Dal og Skarpnes rør

Plassen mellom de to radene med bygg er på 61,25 mål. Det gir plass til 1.500 biler.

Uteområdene er prosjektert av Rambøll Norge og utført i to totalentrepriser av TT Anlegg. Samlet kontraktssum for TT Anlegg er på 81,2 millioner kroner eks mva.

Overvannsanlegg
Det aller meste av området er asfaltert. Det er betong i gangveiene mellom de to bygningsradene og granitt som kantstein rundt beplanting og langs fortau. Overvann ledes bort via betongslisser.

Prosjektleder Arild Kristiansen i TT Anlegg forteller at det er bygget et overvannsanlegg med et ordrøyningsbasseng på 3.600 kubikkmeter. – Vannet fra takene og parkeringsplassen ledes inn i et 1.000 mm rør og føres til et naturlig dalsøkk som er stengt av med betongelementer. Det er bare et vannspeil som er synlig. Herfra ledes vannet inn i et lokalt vassdrag.

Det er plantet trær langs veien som går på langs midt på plassen og langs gangveiene som går på tvers av plassen, til sammen cirka 100 trær. Det skal også plantes busker og legges dekkbark. Det er montert mange lysmaster på plassen og belysningen er ifølge Kristiansen meget god.

550.000 kubikkmeter

Kristiansen forteller at de to største utfordringene i arbeidet med uteområdene var at store volum skulle flyttes på kort tid og at mye av arbeidet skjedde om vinteren. – Vi flyttet 440.000 kubikkmeter fast fjell og 110.000 kubikkmeter jord og myrmasser. Cirka 100.000 kubikkmeter fjellmasser ble knust og brukt i ulike prosjekter. Resten ble lagt i en fylling.

TT Anlegg brukte mye kraftig utstyr i den første delen av arbeidet. – Vi hadde en 70 tonns og en 65 tonns gravemaskin her, to store tipptrucker med lastekapasitet på 40 kubikkmeter og to store leddete dumpere som også rommet 40 kubikkmeter. Vi tar med oss nyttig erfaring i håndtering av store kontrakter fra dette prosjektet.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter