Avenyen Montér, XXL og Bohus/Elkjøp

Avenyen Montér, XXL og Bohus/Elkjøp

Sted: Sørlandsparken, Kristiansand

Kontraktssum eks mva: 180 millioner kroner

Bruttoareal: 26.300 kvm inkl. utelager Montér

Byggherre: Sjælsø Norge AS

Totalentreprenør: Bermingrud Entreprenør

Arkitekt: Årstiderne Arkitekter

Rådgivere: RIB: B-Consult - RIE: Elconsultteam Sør - RIBr: SteG

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Landmåler Sør - Grunn- og betongarbeider: Kaspar Strømme - Kjerneboring: Agder Betong & Stålmontasje - Prefab betong: HÅRR betongprodukter, Gunnar Stabell og Nor Element - Montasje prefab: Agder Betong & Stålmontasje - Stålarbeider: SKV - Taktekking, fasader og takplater: Takservice - Aluminium/glassarbeider: FLEX CC-Glass - Gulvstøp: Teqton - Gulvavretting: Vestfold Gulvavretting - Malerarbeider og gulvbelegg: Malermester Leif Thorvaldsen - Tredører: Dooria Norge Prosjekt - Flisarbeider: Murmester Frode Lindgren - Ventilasjon og sanitær: ORAS Agder = Elektro: Sønnico - Fjernvarme: Agder Energi - Kjøkkeninnredning: Malthe kjøkkenstudio - Låser og beslag, gitter; Flexi Lås og Gitter - Porter: Port-Teknikk - Brannsikring/røykluker: Bramo Glass og klima - Heiser: HK-service - Rullefortau/rulletrapp: ThyssenKrupp Rulletrapper

Sørlandsparken er utvidet med Avenyen, et handleområde på 64.000 kvadratmeter fordelt på to rader med bygg som ligger langs en parkeringsplass.

Avstanden mellom de to radene med bygg er 175 meter. Bredere handlegater skal man lete lenge etter.

11 bygg
Avenyen er halvannen gang større enn den eksisterende delen av Sørlandssenteret, som det ligger opp mot. Begge handleområdene er del av Sørlandsparken, som ligger ved E18 et par kilometer øst for Kristiansand sentrum.

Det er 11 bygg i Avenyen. Ti av dem ligger på de to sidene. Det ellevte ligger på enden av parkeringsplassen, ved innkjøringen fra Sørlandssenteret. Byggene skal inneholde til sammen 17 butikker. De fleste har åpnet. De viktigste vareslagene er dagligvare, byggevarer, møbler/innredning, elektro, leker og bilrelaterte produkter.

700 millioner kroner
Ti av byggene er ført opp i totalentrepriser, det ellevte i delt, byggherrestyrt entreprise. Bermingsrud Entreprenør har bygget tre bygg. Skanska og PK Entreprenør har bygget to bygg hver. De andre entreprenørene har bygget ett bygg hver. Tiltakshaver er Kristiansand Næringsselskap, som har levert byggeklare tomter. Halvparten av byggene eies av butikkene selv, resten eies av investorer. Samlet byggekostnad er på cirka 600 millioner kroner. I tillegg er det lagt ned 100 millioner i grunnarbeidet.

Stor interesse
Daglig leder Jan Omli Larsen i Kristiansand Næringsselskap forteller at Avenyen har et nedslagsfelt som dekker en radius på 200 kilometer. – Det vil i praksis si begge Agder-fylkene med til sammen 260.000 innbyggere. Så langt er erfaringene veldig gode. Det var stor entusiasme rundt prosjektet og stor interesse for å være med. Interessen har ikke blitt mindre etter åpningen.

Samlet årlig omsetning for Avenyen er anslått til 1,5 milliarder kroner. Når alle butikkene er tatt i bruk blir det mellom 350 og 400 arbeidsplasser i dem.

Bermingrud bygger for 180 mill.
Bermingrud Entreprenør har den største enkeltkontrakten i Avenyen. Selskapet har ført opp tre bygg med en samlet gulvflate på 24.300 kvadratmeter.

Avdelingsleder Kjetil Moth i Bermingrud Entreprenør sier at selskapet har bygget butikkbyggene til Montér (4.100 kvadratmeter) og XXL (3.200 kvadratmeter) og en bygg som skal romme blant andre Bohus og Elkjøp (16.000 kvadratmeter) i totalentreprise. Tiltakshaver er Sjælsø Norge AS. Byggene er tegnet av Årstiderne Arkitekter fra Danmark. Byggestart var i februar i 2008. Montérs bygg er tatt i bruk. De to andre byggene er straks ferdige.

Stål og betongelementer
Alle de tre byggene har tilnærmet rektangulær form. Montér og XXLs bygg har bæresystem i stål. I kombinasjonsbygget er det brukt betongelementer i bæresystemet. Alle byggene har flate tak som er isolerte og tekket med papp. Moth sier at utfordringene lå i kombinasjonen av store arealer og kort byggetid.

Ingen fraværsskader
Det ble praktisert rent bygg i byggetiden. Byggene har oppvarming basert på fjernvarme. I kontordelene er det radiatorer. I butikkhallene er det oppvarming via ventilasjonsanleggene. Disse er balanserte og har varmegjenvinning. Butikkene har både grunnbelysning og effektbelysning. Kombinasjonsbygget er fullsprinklet.

Moth sier at da aktiviteten var på topp var nærmere 100 personer med på byggingen av de tre byggene. Arbeidet ble gjennomført uten fraværsskader. Sorteringsgraden på byggavfall var 61 prosent. – Dette prosjektet har gitt meg mye erfaring jeg tar med meg videre til nye bygg, blant annet hvordan butikkbygg kan føres opp.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter