Sundts premie til Bjørnveien

Boligprosjektet Bjørnveien 199 fikk mandag det synlige beviset på at det vant arkitekturprisen Sundts premie.

Backe Prosjekt har tidligere mottatt Byggherreprisen 2007 for prosjektet, og nå var det altså arkitenes tur til å bli premiert med Sundts premie.

Prisen er en av de mer prestisjefulle arkitektprisene som deles ut. Den deles ut hvert annet år siden 1908. Gyldendalhuset er faktisk den siste vinneren av prisen, men det var først nå plaketten kom opp på veggen i Bjørnveien 119.

- Det er veldig ærefult å få denne prisen. En pris som mange flinke arkitekter har fått før oss, sa arkitektene Christian Dahle, Einar Dahle og Kurt Breitenstein til Byggeindustrien. Alle tre skryter av samarbeidet med byggherren Backe Prosjekt og Bøhmer Entreprenør

Det spesielle boligprosjektet i Bjørnveien 119 i Oslo består av åtte byboliger tegnet av arkitektkontoret Dahle, Dahle & Breitenstein AS. Da Backe Prosjekt ble tildelt Byggherreprisen for dette prosjektet. Begrunnelsen juryen gav for tildelingen var at dette er et pilotprosjekt for miljøvennlig energiforsyning av privatboliger. I 2008 fikk samme prosjekt Sundts premie.

Boligene står oppå et felles garasjeanlegg og kjennetegnes av spennende planløsninger. Det særegne med prosjektet er at en stor del av energibehovet til oppvarming og tappevann dekkes av et ca 100 m2 solfangerpanel på prosjektets sørvestlige fasade. Solfangerpanelet fungerer samtidig som et spennende arkitektonisk element.

I statuttene til Sundts Premie heter det at: "Det utsettes hvert annet år en pris for i arkitektonisk henseende fremragende privatbygninger, der er oppført på Oslo by`s grunn (innenfor den i bygningsloven fastsatte bygrense) etter originaltegninger av norske arkitekter, og fullført i løpet av de to foregående kalenderår.

Konkurranseberettiget er bygninger i følgende grupper;

1. Alminnelige beboelseshus

2. Forretningshus

3. Frittliggende villabygninger "

Juryens begrunnelse for tildelingen taler mye for seg: "De store eneboligområdene i utkanten av Norges større og mindre byer representerer en formidabel utfordring i forhold til fortetting, krav til høy utnyttelse, arealeffektivitet, økonomi, sosiale muligheter, miljøriktig og energieffektivt byggeri og ikke minst estetisk tilnærming. Dette boligprosjektet i Bjørnveien gir et interessant og viktig innspill til diskusjonen om hvordan vi møter denne utfordringen, samtidig som det fastholder et spennende arkitektonisk grep. (...) Til tross for et beskjedent budsjett har byggherre og arkitekt klart å gi Oslos boligkjøpere et unikt tilbud: Klare skiller mellom felles- og private rom, fellesarealer som legger til rette for samvær og lek, ikke minst for små barn, innovativ miljøteknologi i solfangeranlegget på den sørvendte fasaden, og gode dagslysforhold i de tette husrekkene gjennom løsningen med toetasjes atrier. Prosjektet har en original volumoppbygning som kombinerer ulike boligtypologier i et kompakt anlegg med en sterk arkitektonisk identitet. Anlegget lykkes i å kombinere det individuelle uttrykk med en klar kollektiv ambisjon. Juryen er glad for å kunne gi Sundts premie til et prosjekt som til tross for krevende rammer fremstår som et anlegg godt tilpasset sin kontekst i innhold og skala, med en arkitektur forankret i samtiden, og der helheten er verdt mer enn summen av de enkelte delene. Der er blant annet brukt solfangerpanel for å redusere strømforbruket i leilighetene."