Kontrakt signert på Øvre Sund bru

Strøm Gundersen skal bygge Øvre Sund bru fra Hamborgstrømsiden for 212, 5 millioner kroner.

Etter en forlenget vedståelsesfrist har Strøm Gundersen og Statens vegvesen Region sør signert kontrakten om bygging av Øvre Sund bru fra Hamborgstrømsiden. På Grønlandsiden startet Betonmast Anlegg arbeidene med brua i fjor høst.

Prosjektet Øvre Sund bru, entreprise C, inneholder følgende hoveddeler:

- Gate og veganlegg Hamborgstrøm, inkludert en rundkjøring
- Øvre Sund bru i elva
- Landkarkonstruksjon Hamborgstrøm
- Utstyr: lager og fuger
- Elvefront/kaikonstruksjon Grønland
- Mudring og erosjonssikring

I tillegg inngår nødvendige forberedende arbeider.
Øvre Sund bru er ca 148 m lang og totalt ca 23 m bred. Brua har 5 spenn med spennvidder på ca 25-32 m. Det er en ca 16,5 m bred bjelke/platebru i betong med sparerør. I tillegg er det en utkraget stål gang/-og sykkelbane som er ca 6,5 m bred. Søylene i elveløpet er skråstilte betongsøyler og skråstilte stålsøyler som begger understøtter betongoverbygningen. Søylene er fundamentert på utstøpte stålrørspeler.

Landkarkonstruksjon Hamborgstrøm er en 35 m lang betongkonstruksjon forblendet med granitt. Den inkluderer platebru for kjørebane og gang- og sykkelbane, trapp og traforom. Landkaret er fundamentert på betongpeler. Elvefronten er kaikonstruksjon i betong fundamentert på peler, forblendet med granitt. I denne entreprisen inngår også pelearbeid under vann for elvefront Grønland. Alt granittarbeid blir utført i etterfølgende entreprise.

En rundkjøring inngår også. Arbeidene inkluderer også utstyr som lager og fuger.
Arbeidet omfatter avlasting på land på Hamborgstrømsiden av elva. Avlastingen er nødvendig for å oppnå tilstrekkelig sikkerhet mot stabilitetsbrudd ved etterfølgende mudringsarbeider i elva, samt pele- og spuntarbeider på land og i elva.

Mudring og erosjonssikring må skje i flere faser grunnet eksisterende høyspentkabel som krysser over elva oppstrøms planlagt bru. Eksisterende sjøkabel skal kappes, tømmes og smokkes i EB-netts entreprise som går parallelt. I EB-netts entreprise inngår det også å legge ut ny høyspent. I tillegg ligger det en pumpeledning i elva på Hamborgstrømsiden. I entreprise C inngår fjerning av eksisterende sjøkabler, avsluttende mudring og erosjonssikring og avretting for utlegging av ny sjøkabel, samt samordningsansvaret.