Utsetter salget av Klungset leir

Klungset leir i Fauske i Nordland vil likevel ikke bli lagt ut for salg i april, slik Forsvarsbygg ved Skifte Eiendom opprinnelig hadde planlagt.

Det opplyser kommunikasjonssjef Ivan Fjeldheim Pettersen i Skifte Eiendom til NTB.

Han sier salgsprosessen utsettes fordi Nordland fylkeskommune vurderer å foreslå overfor Riksantikvaren at hele Klungset leir i Fauske fredes.

- I påvente av fylkeskommunens avklaring, har vi mandag besluttet å utsette salgsprosessen til i mai, sier Fjeldheim Pettersen til NTB.

Viktig krigshistorie
Klungset leir representerer en svært viktig side av krigens fangehistorie i Norge. Bygningene i leiren er blant de få gjenværende bygg fra det omfattende tyske leirsystemet i Norge, ifølge forsker og historiker Marianne Neerland Soleim ved Falstadsenteret.

Falstadsenteret arbeider blant annet for å dokumentere krigens fangehistorie i Norge.

Både Soleim og senterets direktør Tone Jørstad mener det er nødvendig å bevare Klungset leir for å kunne opprettholde og videreføre den kollektive erindringen om de sovjetiske krigsfangenes skjebne på norsk jord.

En bygning fredet
Av bygningene i Klungset Leir er i dag kun en bygning (lasarettet) fredet. Tre bygninger er vernet. Dersom dagens verne- eller fredningsstatus endres, vil det kunne få konsekvenser for takst så vel som for en eventuell ny eiers forpliktelser. Derfor har Skifte Eiendom besluttet å avvente fylkeskommunenes avklaring av et mulig fredningsinitiativ overfor Riksantikvaren, ifølge Fjeldheim Pettersen.

Kulturvernsjef Egil Murud i Nordland fylkeskommune sier til NTB at fylkeskommunen trolig kommer til å anbefale ytterligere fredning.

- Fredning av bare en bygning er ikke heldig, og må vel sees som uttrykk for et mer gammeldags syn. I dag ser vi mer helhetlig på slike spørsmål, sier Murud, som synes Skifte Eiendoms beslutning om utsettelse er fornuftig.