Frykter kvantitet går ut over kvalitet

Barnehageforliket i Stortinget lovet full barnehagedekning. Kommunene presses til å oppfylle løftet, og det går ut over kvaliteten, mener forsker.

Kommunene har fått jobben med både å innfri barnehageløftet og godkjenne barnehagene som blir bygget. Førsteamanuensis Solveig Østrem ved Høgskolen i Vestfold har forsket på dette, og hun mener at det går ut over kvaliteten i barnehagen.

- Dobbeltrollen til kommunene fører til at de er presset til å godkjenne barnehager som egentlig ikke er gode nok. Det skal veldig mye til for ikke å godkjenne en barnehage, i og med at kommunene er presset til å oppfylle løftet om full dekning. Samtidig blir kommunene presset fra offensive, private utbyggere, sier Østrem til Dagsavisen.

Ved Grünerhagen barnehage i Nedregate i Oslo blir utearealet per barn redusert til 14,5 kvadratmeter når barnehagen er utvidet. Det betyr at Oslo kommune må fravike normen for uteareal, som for barn under tre år er 32 kvadratmeter per barn og for barn over tre år er 24 kvadratmeter.

Byråd for kultur og utdanning, Torger Ødegaard, er uenig i at barnehageløftet gjør at kommunene presses til å godkjenne halvgode løsninger.

- Når man bor i byen må man forholde seg til at det er mindre tilgang på utearealer. Da må man bruke andre utearealer som parker. I Berlin har man barnehager på hustakene, sier Ødegaard.

Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell sier man vet for lite om hvordan barna påvirkes av byggeboomen og varsler evaluering av standarder, krav og kompetanse.