Duket for tøffe slag på nye Soria Moria

Ett er sikkert etter Senterpartiets landsmøte: Det blir rødgrønn strid om sykehus, skolepolitikk, kontantstøtte og foreldrepermisjon.

- Det er ingen tvil om at det vil bli tøffe forhandlinger dersom den rødgrønne regjeringen får fortsette i fire nye år. Styrkeforholdet mellom partiene ved valget vil avgjøre mye, sier valgforsker Hanne Marthe Narud til NTB.
Senterpartiet benyttet landsmøtet i Ålesund til å finstille sitt politiske sikte fram mot valget, og delegatene sluttet helhjertet opp om partileder Liv Signe Navarsete og det rødgrønne regjeringsprosjektet.
Men vedtak som tredeling av foreldrepermisjonen, videreføring av kontantstøtten, lokalstyrte sykehus og nei til SVs heldagsskole blir spesielt vanskelige i eventuelle forhandlinger om en ny Soria Moria-avtale.

- Offensivt parti
Narud, som har vært observatør under Sp-landsmøtet, mener det er et sterkt, samlet og offensivt parti som nå skal ta fatt på den lange valgkampen.

- Senterpartiet framstår som mer offensivt enn tidligere, med en klar miljøprofil og en partileder som har bred oppslutning, sier hun.

Men hun advarer Sp-toppene om tøffere regjeringsforhandlinger denne gang.

- Det er sagt om Sp-folk at de er gode forhandlere, men også SV er blitt mer selvsikkert etter fire år i regjering. Det blir knallharde regjeringsforhandlinger, men jeg mener de tre rødgrønne partiene framstår som godt limt sammen. Både SVs og Senterpartiets landsmøter ga full tilslutning til regjeringsprosjektet, sier hun.
Nei til oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og på Møreblokkene samt storsatsing på fornybar energi er sakene Liv Signe Navarsete selv trekker fram foran eventuelle regjeringsforhandlinger.

- Det blir meget viktige spørsmål for oss. Men det er bare i EU-saken vi er helt absolutte. EU-debatten skal vi la ligge også i neste periode, sier hun.

Likestilling
Det var likestillingssakene som skapte størst debatt under helgens Sp-landsmøte. Partiet sa ja til tredelt foreldrepermisjon og nei til kvinnelig verneplikt.
- Det er kjedelig. Forslaget er viktig, og vi jobbet mye for å få gjennomslag. Men ungdommene som støtter forslaget, vil være her om fire år også, når et nytt partiprogram skal vedtas, sier leder Christina Ramsøy i Senterungdommen til NTB.

Partileder Liv Signe Navarsete sa selv nei til forslaget, som hun ser i sammenheng med tredelt foreldrepermisjon.
- Tredeling av foreldrepermisjon vil gjøre noe med lønnsforskjellene mellom menn og kvinner. Så lenge jentene tar ut mest i foreldrepermisjon, vil enda et år borte fra arbeidslivet øke lønnsgapet. Jeg er ikke prinsipielt imot kvinnelig verneplikt, men det må vente til vi har tettet dette gapet, sier Navarsete til NTB.
Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt (Ap) er motstander av tredelt foreldrepermisjon, og Sp står alene blant de rødgrønne om å ville videreføre kontantstøtten, selv om det skal skje i en noe justert utgave.

«Ungkarstillegg»
Ifølge Sp-lederen står partiet 100 prosent samlet om veien videre.

- Vi har fått et godt program og ny politikk på viktige områder. Vi styrker skolesatsingen med flere lærere og mindre grupper. Vi sier nei til heldagsskolen, men ja til mer kvalitet og flere ressurser, sier Navarsete.
Hun og flertallet i sentralstyret vant fram i alle saker som ble votert over, med unntak av skattefradrag for enslige. Dette såkalte «ungkarstillegget» ble vedtatt, men Navarsete tar ikke dette nederlaget så tungt. Tvert imot tror hun på gjennomslag også på dette punktet i regjeringsforhandlingene.

- Både SV og Arbeiderpartiet er for sosial utjevning. Jeg ser det ikke som usannsynlig at vi vil få igjennom dette, sier hun.

Foreløpig har ikke Senterpartiet konkretisert hvor mye skattelette enslige bør få eller hvordan denne ordningen skal håndheves.