Lover å blåse fart i vindkraften

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) lover snarlige resultater av satsingen på vindkraft.

- Vi skal behandle konsesjonssøknader raskere, allerede i år. Vi skal se på regionale flaskehalser som dårlig strømnett, allerede i år. Gjennom det skal vi bygge vindparker og utvikle grønn økonomi, sa Riis-Johansen i sin tale til landsmøtet i Senterpartiet i Ålesund lørdag.

Overfor NTB gjentar han løftet, og inviterer til realitetssjekk ved nyttår.

- Dette er viktig for meg, jeg er utålmodig. Utviklingen har gått tregere enn ønsket når det gjelder vindkraft. Vi må bruke mer penger. Det skal vi gjøre nå, sier han.
Fredag fortalte partileder Liv Signe Navarsete om Statvind, det nye statlige selskapet Senterpartiet vil opprette som redskap for forskning, utvikling og utbygging av vindkraft.

- Må tåle
Ikke alle er like sterke tilhengere av vindkraft. Organisasjonen Stopp rasering av kysten har stand under Sp-landsmøtet, og består av 22 lokale grupper langs norskekysten.

- Vi er redd for at Sp og regjeringen vil gå for fort fram. Andre tiltak er viktigere for miljøet enn vindkraft. Vi vil ikke ha vindmølleparker der folk bor, fugl ferdes og fisk gyter, sier leder Hallvard Slettevoll til NTB.

Riis-Johansen vedkjenner at vindkraftutbygging har sine negative sider, og sier han er godt kjent med innvendingene fra dem som blant annet frykter visuell forurensning.

- Vi kan ikke hoppe bukk over det faktum at en ny grønn energi har sine kostnader. Fornybar energi innebærer en del tekniske inngrep. Det må vi tåle, sier han.

Ikke tilfreds
WWF-Norge mener oljeministeren bidrar til uklarhet om Senterpartiets miljøprofil ved at departementet hans er en pådriver for oljevirksomhet.

- Det er et absolutt minimum når Sp og Riis-Johansen går inn for vern av Lofoten, Vesterålen og Møreblokkene i neste fireårsperiode. Når de erkjenner at dette er verdifulle områder, er det puslete å la vernet kun gjelde for fire år, sier leder Rasmus Hansson til NTB.

- Riis-Johansen bør si klart nei til oljevirksomhet også i andre sårbare områder, som Haltenbanken, Eggakanten, Frøyabanken, Sklinnabanken, Helgelandskysten, Vestfjorden og områdene rundt Jan Mayen, sier han.

Oljeministeren slår fast at olje- og gassvirksomheten har en framtid i Norge, og vil ikke gå med på varig vern, verken utenfor Lofoten eller andre steder.

- Verden vil i lange tider ha et stort behov for olje, gass og kull. Det innebærer at vi må få på plass gode renseteknologier. Vi må sørge for å ha den reneste produksjonen og de strengeste miljøkravene, sier Riis-Johansen.