Spansk og norsk seier

Et spansk og et norsk arkitektkontor er vinnerne i arkitektkonkurransene i Bjørvika.

Herreros Arquitectos gikk til topps i Munch-konkurransen med bidraget "Lambda", mens Lund Hagem Arkitekter AS og Atelier Oslo AS ble rangert på førsteplass i Deichman-konkurransen med sitt svært miljøvennlige bidrag kalt "Diagonale".

- Jeg vil takke arkitektene for svært gode bidrag og HAV Eiendom for vel gjennomført arkitektkonkurranse. Det er bra at så mange innbyggere har besøkt utstillingen. Nå skal vi sørge for at vinnerutkastene skal bli de nye lokalene til Munch/Stenersen og hovedbiblioteket, og at vi utvikler Bjørvika til Oslos nye kulturbydel, sier byrådsleder Erling Lae.

Juryene har rangert henholdsvis tre og fire bidrag i de to ulike konkurransene, og begge juryene har vært enstemmige. Munch/Stenersen-rangeringen ser slik ut:

Munch
1. "Lambda" av Herreros Arquitectos (Spania)
2. "Yin-Yang" av REX Architecture (USA)
2. "Girls on the bridge" av Christ & Gantenbein (Sveits) og Lie Øyen Arkitekter (Norge)

- Plasseringen og den urbane stilen på bygget gjør at "Lambda" fremstår som et vakkert og moderne museum. Det er elegant og ikonisk i all sin enkelhet, sier juryleder Helle Søholt.

Deichman-rangeringen er som følger:
1."Diagonale" av Lund Hagem Arkitekter og Atelier Oslo (Norge)
2. "Meeting place/diversity/openness/exploration" av Schmidt Hammer Lassen (Danmark)
4. "Intermezzo" av Snøhetta (Norge)
4. "Between Brochure" av David Chipperfield Architects (Storbritannia) og Norske Div. A Arkitekter (Norge)

- "Diagonale" har en svært god løsning for biblioteket, det er urbant og er dessuten det bidraget som scoret best på miljøhensyn. Det er et konsept med et kjempepotensial, og som kan gi innovative bibliotekløsninger, sier juryleder Berit Kjøll.

Arkitektkontoret het tidligere Lund Arkitekter MNAL. Selskapet opplyser at det har allsidig erfaring, og har mottatt byggeskikkpriser i 1997, 1994 og i 2000. Firmaet fikk 1. pris i konkurransen om høybygg ved Lervig Brygge i Stavanger, og har fått pris for Marienlyst Park i Oslo.

Siden utstillingen av konkurransebidragene åpnet for publikum 12. mars, har over 16.000 personer besøkt Kunsthallen bak Nasjonalmuseet for selv å ta illustrasjonene og modellene til de 39 bidragene i øyesyn.

Sterkt grep
- Vinneren "Lambda" har et byplanmessig veldig tydelig preg, og det tar vare på byromsstrukturen som er i byplanen. Og så blir det sikkert en diskusjon om høyden. Enten må man få det mest mulig knyttet til byen, slik at man får synergi knyttet til de ulike funksjoner eller å legger man det solitært litt lenger ut som i noen av de andre utkastene. Men det er et rent og byplanmessig sterkt grep, kommenterer byplansjef Ellen de Vibe til Byggeindustrien.