BNL advarte tidlig

BNL gikk tidlig ut og advarte mot at kommunene var for trege med å komme i gang med tiltak fra krisepakken, men ble ikke hørt.

- Nå utfordrer BNL kommunene til å bruke hasteprosedyre på byggeprosjekter så langt det er mulig, sier adm.direktør Ketil Lyng i en kommentar.

I en stor undersøkelse NRK har gjort svarer halvparten av de 310 spurte kommunene at de ennå ikke har gjennomført noe konkret arbeid eller prosjekter etter at regjeringen bevilget 20 milliarder kroner i januar i år.

BNL advarte om dette i november 
Kommunene ble oppfordret allerede i november i fjor av en samlet byggenæring med BNL i spissen om at de måtte gå i gang med planlegging og prosjektering for at den varslede tiltakspakken skulle få virkning så fort som mulig.  Dette ble senere fulgt opp av statsminister/finansminister/kommunalministeren samt KS-leder Halvdan Skard i flere utspill i desember - om å forberede det som skulle komme i januar.  

Fikk 6,4 milliarder kroner
Kommunene fikk 6,4 milliarder kroner til vedlikehold og oppussing, og regjeringen forutsatte da at pengene skulle ha rask effekt på arbeidsmarkedet.

- Vi teppebomber hele landet med prosjekter i kommunene på samferdselssektoren, sa samferdselsminister Liv Signe Navarsete da.

Men siden den gang har over halvparten svart at ingen konkrete prosjekter er satt i gang.

Økonomiske analyser bekrefter dette
- Tallene i de økonomiske analysene vi nå har fått på bordet, bekrefter våre tidlige varsler om økt ledighet i næringen. Tallene tyder også på at tiltakene ikke har fått nevneverdig virkning på sysselsettingsstatistikken så langt. Vi kan ikke registrere noen målbar effekt og vi er redd tiltakspakken ikke får virkning får over sommeren. BNL er redd vi står overfor unødvendige permitteringer og oppsigelser pga treg kommunal saksbehandling, sier adm.direktør Ketil Lyng.

Nå utfordrer BNL kommunene til å bruke hasteprosedyre på byggeprosjekter så langt det er mulig. Det generelle inntrykket vårt er at kommunene har vært for dårlig forberedet. BNL er også bekymret for at det er for lite trykk på planleggingen og prosjektering hos kommunene og offentlige byggherrer.

- Regjeringen har sagt at det kan bli aktuelt med flere pakker. Det har Norge finansiell styrke til, men dessverre for få ferdige prosjekter tilgjengelig. BNL er bekymret og ber om at regjeringen følger opp med sine muligheter for å sørge for at kommunene lager planer over prioriterte prosjekter og kommer i gang med disse raskt. Vi har respekt for at kommunene trenger tid til saksbehandling men mener de nå må få fortgang i sakene, sier Lyng.