- Alle må bidra

- For å gjøre noe med forfallet i Norge må alle bidra, sier Geir Magne Aarstad.

Aarstad er administrerende direktør i Skanska Norge.

- Men i dag ønsker jeg å representere byggenæringen og vi må sammen se på hvordan vi skal gjøre noe med forfallet. For å få til dette er det to andre helt sentrale aktører som må bidra, nemlig byggherrene og myndighetene, forteller Aarstad.

Han sier at det helt sentrale i dette arbeidet er miljøhensynet.

- Byggenæringen blir ofte kalt 40-prosent næringen, og her må det tas ansvar i alle ledd. Vi må se både på eksisterende bygningsmasse og fremtidige bygg som skal reises, uttalte en opplagt Aarstad.

Aarstad pekte spesielt på livstidsperspektivet.

- I Skanska skal vi nå arbeide etter Leed-prinsippet, som er et ledende globalt miljøsertifiseringssystem. Dermed setter vi livstidsperspektivet i fokus, legger han til.

Han utfordrer nå resten av byggenæringen, og ikke minst det offentlige og byggherrene om å i sterkere grad tenke på levetidsperspektivet.

- Vi må få plass et miljøsertifiseringssystem og flytte fokuset over til livstidsperspektivet. Vi behøver ikke arbeide frem et helt nytt norsk system. Det finnes mye bra i utlandet som kan tilpasses norske forhold.

- Mange byggherrer flinke. Statsbygg har gjort mye bra, men f. eks blant kommune er det dessverre store variasjoner, sier Aarstad.

Han mener løsningene må finnes i samspillet mellom myndighetene, byggenæringen og byggherrene. Aarstad peker på at denne treenigheten representerer tro håp og kjærlighet.

- Tro håp og kjærlighet løser ikke utfordringene alene, men tar vi med treenigheten byggenæringen, byggherren og det offentlige blir det bra, mener Aarstad.

Se Byggedagene live her!