Skapte en ny by

Drammen by ble tidligere regnet for å være en av landets styggeste. Det er den ikke lenger.

Det var en stolt ordfører Tore Opdal Hansen som på Byggedagene kunne vise frem alt det nye Drammen har å vise til.

- Tidligere var det slik at hadde du nok penger, så stakk du til Asker eller Bærum og bosatte deg der. Det er ikke tilfelle nå, sier Opdal Hansen. Boligprisene i Drammen er på rask vei oppover, og det finnes leiligheter til 20 millioner kroner.

Det er stor vilje hos innbyggerne i Drammen som har løftet byen.

- Under japptiden ble det ikke investert noe i Drammen. Dermed ble kriseforståelsen stor, og vi fikk en enorm vilje til å løfte oss. Nå har vi kommet langt, mener Opdal Hansen.

Drammen, byen som tidligere var et ikke-sted, er kåret til best i Europa på byutvikling. NHO har også kåret Drammens-regionen som den mest vellykkede region i 2008. Samme organisasjon har også kåret byen som landet tredje beste å bo i. De har også vunnet pris for beste uterom og har skapt stor interesse for arbeidet som er gjort også utenfor landets grenser.

Slagordet kommune bruker er: Elva som skapte en by har gjort det på ny.

Nye Drammen er i hovedsak bygget opp rundt elva. Den er ikke lenger forurenset og er benyttet aktivt for å skape liv og ikke trafikk i sentrum.

- Vi har gjennom mange år flyttet fokus bort fra bilene. Vi leder ikke lenger trafikken til, men bort fra sentrum, sier Opdal Hansen.

Det er nå bygget flotte parker rundt elven, det er etablert sandstrender og ikke minst har de fått Ypsilon - den nye flotte broen som binder byen sammen (nominert til Årets Anlegg 2008). Elveparken og turveisystemet er ferdig utviklet.

- Vi bruker også kunst bevisst for å pynte byrommet, legger Opdal Hansen til.

Selv om mye er gjort, stopper ikke utviklingslysten hos den initiativrike ordføreren.

- VI skal nå bygge om Strømsø torg for 80 millioner kroner. Vi skal bort med bilene og inn med menneskene. Vi skal også bruke mye kunst her, sier han. Blant annet skal de bruke ti millioner kroner på ett stort kunstverk på torget.

- Hardt målbevisst arbeid over tid gir resultater. Nå skal vi fortsette arbeidet, sier Opdal Hansen.

Se Byggedagene live her!