- Felleskap gir styrke

BNL-sjef Ketil Lyng pekte på viktigheten av at byggenæringen må stå samlet i disse utfordrende tider da han åpnet Byggedagene 2009.

- Felleskap gir styrke, det gir et tydelig budskap og det gir resultater, uttalte Lyng fra talerstolen. Han pekte videre på at næringen må fortsette å bygge ned bransjebarrierer og se næringen som en helhet og stå samlet.

Lyng kunne selvsagt ikke unngå å komme inn på den vanskelige økonomiske situasjonen Norge og verden er inne i under åpningstalen.

Han lanserte tre spesielt viktige utfordringer fremover med tanke på den vanskelige situasjonen:

- Statens finans- og obligasjonsfond må ha en innretning som gjør at bankene hjelpes til å ha tillit til egen løfteevne og at næringslivet får finansiering. Dette er prioritert nummer 1.

Videre pekte Lyng på at regjeringen må skaffe seg handlingsrom for nye tiltak.

- Regjeringen må øke bevilgningen til planlegging og prosjektering i revidert nasjonalbudsjett slik at vi får frem nye gryteklare prosjekter, uttalte Lyng.

Det siste punktet gjelder byggenæringens kompetanse.

- Vi må hegne om kompetansen i næringen. Det vil samfunnet trenge. Vi må sikre nok søkere til våre fag på høyskoler og universiteter. Vi må også jobbe for å sikre våre søkere til de videregående skolene. Antall primærsøkerne til VG1 på Bygg- og anleggsteknikk har gått ned med 25 prosent fra 2008 til 2009.

Lyng sa også at han som talsmann for næringen innimellom finner det vanskelig å balansere mellom optimisme og pessimisme.

- Først og fremt må vi være realistiske. Vi må aktivt møte utfordringene som vi ser kommer og 2010 vil høyst sannsynlig også bli et krevende år, legger han til.
Han var derfor glad for at regjeringene og fagdepartementene, med ett unntak, har spilt på lag med næringen.

- Det har vært en forbilledlig dialog og oppfølging mot byggenæringen og bedriftsrepresentanter, hevder han.

Lyng slår også fast at byggenæringen er en næring for femtiden.

- Konjunktursvingninger har vi hatt før og de vil komme igjen, og det vil snu. Dette skal vi klare, sier en engasjert Lyng.

Se Byggedagene live her!