Advarer unge mot å inngå fastrenteavtaler

Bankene tilbyr lavere fastrente enn noensinne før. Men forbrukerøkonomer advarer unge mot å inngå fastrenteavtaler.

Senere i dag setter Norges Bank trolig ned styringsrenta ytterligere, og flere enn noensinne vurderer å binde renta fordi den er så lav.

Men fastrente egner seg ikke for alle. Unge eller andre i en ustabil livssituasjon kan gå på en økonomisk smell dersom de må ut av låneavtalen, melder NRK.

- Hvis den flytende renta har lagt seg langt under din fastrenteavtale og du er nødt til å bryte avtalen, kan du ende opp med å måtte betale differansen mellom din fastrente og din flytende rente, sier informasjonssjef i Nordea Thomas Sevang.

Assisterende direktør Rolf Mæhle i Sparebankforeningen advarer unge som er i en ustabil livssituasjon mot å la seg rive med i en stemningsbølge.

- Fastrente er et mer krevende produkt enn et vanlig lån med flytende rente. Jo lengre man binder renta for, jo sikrere skal man være på at man kan sitte på lånet til rentebindingsperioden er omme, sier Mæhle.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities anbefaler flytende rente framfor fast til de som jobber i konjunkturavhengige bransjer.