Hver tredje kommune mangler oversikt over farlige stoffer

Mer enn hver tredje kommune mangler oversikt over virksomheter som håndterer farlige stoffer. Dårligst står det til i Oppland og Troms.

For landet som helhet er det 64 prosent av kommunene som oppgir å ha oversikt over virksomheter som håndterer farlige stoffer, skriver Nationen.

Omtrent 23 prosent av kommunene er ikke sikre på om det finnes en slik oversikt, mens 14 prosent av kommunene oppgir ikke å ha dette. Det innebærer at 159 av 430 kommuner, eller mer enn hver tredje kommune, ikke kan bekrefte at de har en slik oversikt. Dette viser en undersøkelse gjennomført av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Det er spesielt Buskerud, Sør-Trøndelag, Hordaland og Oslo/Akershus som peker seg ut med en relativt høy andel kommuner som har oversikt over virksomheter som håndterer farlige stoffer.

I den andre enden finner man Oppland og Troms, der mindre enn halvparten av kommunene har en slik oversikt ifølge DSB.

Rådgiver i DSB-staben hos fylkesmannen i Troms, Hans Rønningen, tror ikke situasjonen er fullt så entydig som tallene fra DSB sentralt kan tyde på.

- Undersøkelsen avdekker nok helt klart svakheter ja, men jeg mener at dersom vi var førsteinstans som igjen tok kontakt med kommunene hadde resultatet blitt bedre, sier Rønningen.