Flere menn blir sykmeldt

Sykefraværet i Norge økte med 1,7 prosent i fjerde kvartal. Økningen er størst for menn og i finanskriserammede næringer.

Sykefraværet blant menn gikk opp 3,8 prosent, mens det for kvinner gikk ned 0,1 prosent. Spesielt menn mellom 29 og 49 år er oftere syke, viser tall fra Nav.
Innen bygg og anlegg er økningen 7,8 prosent. I hotell- og restaurantbransjen er fraværet 6,7 prosent høyere. I både transport og kommunikasjon og varehandel er økningen over 5 prosent.

- Sykefraværet øker mest i konjunkturutsatte næringer som er rammet av finanskrisen. Det kan ha en sammenheng med den usikkerheten som nå er i arbeidsmarkedet, og som i stor grad rammer menn fordi de er sysselsatte i konjunkturutsatte næringer, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie.

Hver femte legemeldte sykefraværsdag i fjerde kvartal 2008 var på grunn av psykiske lidelser. Fra samme tid i fjor økte andelen tilfeller med psykiske lidelser fra 13 prosent til 13,7 prosent. For menn økte dette fra 11,3 til 12,3 prosent.

Største delen av økningen i sykefravær kom i privat sektor, der det økte med 3,4 prosent. I statlig sektor sank sykefraværet derimot med 1,6 prosent, mens det var relativt stabilt i kommunal og fylkeskommunal forvaltning.