Oljefondet investerer i israelske bosetninger

Oljefondet har investert millioner i et israelsk selskap som bygger ulovlige bosetninger på Vestbredden.

Selskapet Africa-Israel Investments og datterselskapet Danya Cebus er involvert i byggeprosjekter i de tre bosetningene Maaleh Adumim, Har Homa og Matityahu.
Statens Pensjonsfond - Utland investerte i 2008 drøyt 5,5 millioner kroner i selskapet, skriver nettstedet norwatch.no.

De israelske bosetningene i palestinske områder strider mot folkeretten og regnes som et av de største hindrene for fred i området.

Britisk nei
Britiske myndigheter vil ikke lenger ha noe å gjøre med Africa-Israel Investments, som kontrolleres av den styrtrike israelske diamantmogulen Lev Leviev.
Den britiske ambassaden i Israel forhandlet tidligere i år med Africa-Israel Investments om å leie nye lokaler i Kirya Tower, en skyskraper selskapet eier i Tel Aviv, men brøt forhandlingene med henvisning til selskapets aktiviteter på Vestbredden.

Omstridt mur
Nylig ble det også kjent at oljefondet har investert i et annet omstridt israelsk selskap, Housing and Construction Group, som ifølge palestinske og israelske fredsaktivister er med på å bygge den omstridte separasjonsmuren.

Den internasjonale straffedomstolen i Haag har slått fast at den delen av muren som bygges på okkupert jord, er ulovlig, og norske ungdomspolitikere har bedt finansminister Kristin Halvorsen (SV) ta affære.

Gjennomgang
Halvorsen ba i januar Etikkrådet for oljefondet gjennomgå alle investeringer i selskaper som har virksomhet i israelske og palestinske områder.

- Vi må forsikre oss om at norske sparepenger ikke er inne i selskaper som medvirker til brudd på menneskerettighetene eller folkeretten, sa Halvorsen.
Oljefondet har til nå investert over 1,5 milliarder kroner i israelske selskap, og har også kjøpt israelske statsobligasjoner for rundt en halv milliard kroner.
Ingen israelske selskap er til nå kastet ut av fondets portefølje som følge av brudd på menneskerettighetene.