Styrk Sintef Byggforsk

Vi er meget skeptisk til at det opprettes nye FoU-sentra i byggenæringen så lenge vi har SINTEF Byggforsk. Vi er derfor enig med de to forskningssjefene som i dag går ut på bygg.no. Vi mener at byggenæringen må slutte opp om en institusjon som tross alt har holdt det gående i mer enn 50 år - og som har gjort en banebrytende innsats for hele næringen.

Det norske byggforskningsinstituttet er i dag et av de ledende i Europa. Det at SINTEF og NBI gikk sammen vil på sikt vise seg å være et rett valg.

På den annen side forstår vi byggenæringens ledere som gjerne ønsker styring på pengebruk og disponeringer innen forskningen. Men vi mener at dette kan man lett oppnå ved å engasjere seg sterkere i de organer som styrer SINTEF Byggforsk. Vi er redd for at mye penger går bort til unødig administrasjon dersom det opprettes nye FoU-sentra som er avhengig av offentlige penger.

Byggekostprogrammet har vært viktig. Men ser man nøkternt på det er det så langt disponert en ørliten mengde med penger i dette programmet sett i forhold til det som totalt brukes av forskningspenger i byggenæringen i løpet av et år.

Problemet er at det har vært en katastrofal nedgang i de statlige overføringene til forskning i byggenæringen. Det har mange årsaker. Vi føler også at Norges forskningsråd ikke har prioritert denne næringen godt nok i perioder.
Vi føler også at Kommunaldepartementet som er Boligdepartement, har vært svært lite aktivt i noen år. Vi har riktignok fått Byggekostprogrammet - og det bør fortsette, men dette må skje i samarbeid med de etablerte store forskningsinstitusjonene vi har her i landet. Men departementet har på langt nær sørget for at byggenæringen gjennom Forskningsrådet og Sintef Byggforsk har fått nok midler.

Vi trenger ikke flere kokker - men mer penger som samlet må brukes mer fornuftig.