Tror rentebunnen nås innen sommeren

Alle» er enige om at styringsrenten blir satt ned på rentemøtet onsdag, men hvor stort rentekuttet blir er det mer uenighet om.

Det hersker ingen tvil blant makroøkonomene om at hovedstyret i Norges Bank kommer til å sette ned styringsrenten på sitt rentemøte onsdag 25. mars. Det går dermed mot den femte rentenedsettelsen siden begynnelsen av oktober i fjor, da styringsrenten var på 5,75 prosent. Fram til nå er renten kuttet til 2,5 prosent, men hvor stort kuttet blir onsdag strides de lærde om.

- Holder seg til planen
Sjeføkonom Elisabeth Holvik i SpareBank 1 tror at Norges Bank vil se an effekten av det kraftige rentekuttet i desember i fjor, og derfor vil komme med et kutt på bare 0,25 prosentpoeng nå.

- Ideen fra Norges Bank var å være tidlig ute med et stort rentekutt for å få en sterk psykologisk effekt. Samtidig er det også tilført mye penger til bankene. Da tror jeg det er greit å se an effekten av de sterke tiltakene, sier Holvik til NTB.

Boligmarkedet viser tegn til en gradvis forbedring, og Holvik peker også på folk med en trygg jobb har fått bedre økonomi etter rentekuttene og er i ferd med å få en tilbake en mer normal økonomisk atferd.

- Det er spesielt eksportsektoren og industrien som sliter og da er det bedre å ha direkte virkemidler rettet mot dem i stedet for et så generelt virkemiddel som store rentekutt, mener Holvik.

Rentebunnen
Hun tror at styringsrenten skal ytterligere ned et kvart prosentpoeng senere i vår, og at rentebunnen på 2 prosent eller noe under det blir nådd før sommeren.
- Da tror jeg at rentene vil bli holdt lave ganske lenge, fordi det vil ta tid før en ser at utviklingen snur og vi får en varig oppgang, sier sjeføkonomen.

Hennes kollega i Nordea, Steinar Juel, tror at Norges Bank vil ta hardere i allerede onsdag, og kutte med et halvt prosentpoeng. Med det er han på linje med flertallet av økonomene som altså tror at styringsrenten ender på 2 prosent onsdag. I løpet av våren tror Juel at rentebunnen nås på 1,25 prosent.

Kronekursen
- Tiltakene som den amerikanske sentralbanken gjør og en sterkere norsk krone styrker argumentene for at Norges Bank nedjusterer sin rentebane markert, sier Juel.

Holvik mener at situasjonen er i norsk økonomi er langt bedre enn i mange andre land, og at vi derfor må tåle en litt sterkere valuta enn andre.

- Norsk økonomi er jo en av de mest solide i verden, og sånn sett er det kanskje det bidraget vi kan gi at vi kan tåle en noe sterkere valutakurs, sier hun.