Arkitektkonkurranse bør utsettes

Norske arkitekters landsforbund (NAL) mener det er nødvendig at arkitektkonkurransen om et nytt Nasjonalmuseum på Vestbanen utsettes.

- Det er så stor usikkerhet omkring prosjektet at det er fornuftig at arkitektkonkurransen utsettes inntil realisering av prosjektet og viktige premisser er avklart, sier Kjersti Nerseth, president i NAL.

Regjeringen avgjorde i februar 2009 at et nytt Nasjonalmuseum bør plasseres på Vestbanen og at det så raskt som mulig skulle utlyses en arkitektkonkurranse. Statsbygg som er byggherre og prosjektleder, skal etter planen allerede utlyse konkurransen før påske i år.
NAL stiller spørsmål ved om det er forsvarlig å igangsette en stor internasjonal konkurranse før påske. Tidligere har det vært to konkurranser om Nasjonalmuseet på Tullinløkka. Dersom ikke denne tredje konkurransen fører frem til et realisert prosjekt, vil det skade Norges omdømme som ansvarlig aktør på den internasjonale arkitekturarenaen.

Det å bruke en åpen internasjonal arkitektkonkurranse vil kunne omfatte flere hundre deltagere. Konkurranseformen innebærer en stor ressursbruk og vil kunne koste mellom 50 - 100 millioner kroner samlet sett for deltagerne.

Det er ikke endelig bestemt om et nytt kontorbygg for Utenriksdepartementet skal ligge på Vestbanen. Departementet har uttalt at dette er noe arkitektkonkurransen skal vurdere muligheten for. Svaret kan bli at det er uheldig å innplassere et slikt bygg. I så tilfelle må konkurranseprogrammet omarbeides, og ny konkurranse arrangeres. Det ville være svært uheldig.

- Premissene må være så klare som mulig. Det er flere uklarheter i forhold til tomtearealet og den politiske forankringen. Konkurranseprogrammet er heller ikke klart og ingen jury er oppnevnt. En jury bør få anledning til å si sin mening om konkurranseprogrammets innhold og utforming, avslutter Kjersti Nerseth.