Ny minerallov

- Forslaget til ny minerallov vil stimulere til økt aktivitet og flere arbeidsplasser ikke minst i distriktene, sier nærings- og handelsminister Sylvia Brustad. 

I dag oversendte hun lovforslaget til Stortinget.

- Vi trenger en ny minerallov for kunne skape forutsigbare og gode rammevilkår for norsk industri. Og vi trenger en ny minerallov for å kunne legge til rette for en forsvarlig forvaltning av landets mineralressurser, sier Brustad.

Flere av dagens regler er bortimot 100 år gamle, og arbeidet med den nye loven har pågått i mer enn 15 år.

- Jeg er derfor både glad for, og ikke så rent lite stolt over, å kunne være den næringsministeren som endelig skal legge frem en helt ny minerallov, sier næringsministeren.

Store verdier
Norge er rikt på mineralressurser, ikke bare olje. Det er et stort potensial for næringsutvikling i norske fjell. I løsmasser og fast fjell finnes det i Norge i dag kjente mineralressurser til en potensiell verdi av mer enn 1000 milliarder kroner.

- Norsk mineralnæring har med sine 5000 ansatte og 10 milliarder i omsetning behov for forutsigbare og gode rammevilkår. Det får de med den nye loven, sier Brustad.

Den nye loven:

* innebærer en forenkling av regelverket - fem lover blir til én

* tetter hull i dagens lovverk og gir en helhetlig regulering av hele bransjen

* fjerner konkurransevridning i bransjen

* sikrer næringen bedre tilgang til grunn og forekomster

* utvider leteretten til også å gjelde grunneiers mineraler

* sikrer nødvendig samfunnskontroll med uttak av ikke-fornybare ressurser

* ivaretar miljøhensyn bedre enn i dag med krav til sikring, opprydding og økonomiske garantier

* krever nye kompetansekrav for utvinnere

Samiske interesser
Den nye mineralloven ivaretar også samiske interesser ved mineralvirksomhet.

- Blant annet gjennom nye regler med direkte varsling til reindriftsutøvere og lengre frister for varsling styrker den nye mineralloven samiske interesser ved mineralvirksomhet i Finnmark, sier næringsministeren.

- Det er viktig å se urfolksrettigheter ved mineralaktivitet utenfor Finnmark i en bredere sammenheng, og regjeringen vil derfor følge opp dette i forbindelse med behandlingen av utredningen fra Samerettsutvalget II, presiserer Sylvia Brustad.

Les hele lovforslaget her.