Trege kommuner

Dessverre får nå en del av dem som advarte sterkt mot krisepakkene til kommunene rett. Mange kritikere mente at slike pakker ville få liten sysselsettingseffekt på kort sikt. Svært mange kommuner har ikke hatt evnen til å kaste seg rundt for å finne prosjekter som kan startes opp omgående. Det kan være mange årsaker til det, men kommunene har de siste årene bygget ned sine tekniske avdelinger - og i noen kommuner er det snart ikke fagfolk igjen hos bygningssjef eller hos teknisk sjef.

Det mangler i alle fall ikke på oppgaver ute i kommunene - men det mangler både på vilje og evne til å gjøre noe med problemet.

Heldigvis er ikke situasjonen like dyster overalt. Mange kommuner har allerede engasjert folk fra byggenæringen til å starte på opprydding i alt forfallet. Vi har kritisert kommunene for at de ikke har leid inn folk til å tilrettelegge prosjekter. Det skulle være nok av både arkitekter og rådgivende ingeniører som kunne har gjort en vettug jobb.


Ellers blir vi mer og mer overbevist om at det må gjøres noe på skattesiden for å motivere folk flest til å starte med vedlikeholdsprosjekter. Vi har hele tiden ment at det måtte være mulig å lage en kopi av det svenskene har gjort med å gi et "rot"-tilskudd til nødvendige rehabilitering av hus og hjem. For å hindre at det blir et stort svart marked, må selvsagt alle utlegg dokumenteres med fakturaer og skikkelige regninger.


Vi håper ellers at kommunene nå virkelig tar i mot den gavepakken staten gir dem. Dette vil gi arbeid og sysselsetting til mange mennesker. Det gir også kommunene mer skattepenger - og man sparer penger på sosialbudsjett for å nevne noe.


Det er betimelig at BNL nå tar tak i denne saken - og vi er glad for at kommunalministeren lover å følge opp.
Dette blir nok et tema også på Byggedagene i neste uke, nærmere bestemt den 25. og 26. Mars på Radisson SAS Plaza hotell i Oslo.