Forslag om bedre rettigheter

Forbrukerrådet har lenge kjempet for bedre rettigheter for boligkjøperne.

Nå fremmer tre representanter fra Høyre et forslag til Stortinget om å øke reklamasjonsfristen på nye boliger til 10 år, og at obligatorisk tilstandsrapport og servicehefte for bolig utredes.

Stortingsrepresentantene Torbjørn Hansen, Elisabeth Røbekk Nørve og Bent Høie fremmet 18. mars forslag til Stortinget om å styrke forbrukerrettighetene til norske boligkjøpere, bl.a ved å øke reklamasjonsfristen til 10 år.

- Kjøp av bolig er vår livs største og viktigste investering. Rettighetene til boligkjøperne må bli bedre, og det er positivt at Høyre ser behovet for dette, sier Forbrukerrådets direktør Randi R.S. Flesland.

Hun håper forslaget får støtte fra Stortinget.

Klagefrist og tilstandsrapport
I dag er det samme klagefrist ved kjøp av både nybygg og kapitalvarer, som vaskemaskiner eller fjernsyn.

- Det er urimelig at klagefristen på en ny bolig til flere millioner ikke er lengre enn på en mobiltelefon. Ikke bare er det store forskjeller i pris, men en ny bolig er også ment å vare atskillig lengre enn vanlig løsøre, sier Randi Flesland.

Det er også foreslått fra Høyre at en obligatorisk tilstandsrapport og servicehefte for bolig utredes.

- Forbrukerrådet har foreslått i Takstlovutvalget at det innføres en obligatorisk tilstandsrapport ved salg av boliger, sier Flesland.

Langvarige tvister kan unngås
I dag er det bare krav om egenerklæring ved salg av boliger, og en frivillig ordning ved bruk av tilstandsrapporter.

- Det må innføres et påbud om tilstandsrapport ved salg av bolig. Folk har for stor tiltro til at dagens verdi- og lånetakster sier noe om feil og mangler ved boligen. Dette fører til mange langvarige tvister og store problemer for både selger og kjøper, sier Randi Flesland.

- Informasjon fra tilstandsrapportene bør komme senere boligkjøpere til gode, ved at den lagres i matrikkelen. Slik kan vi få et servicehefte for boliger, sier Forbrukerrådets direktør.

Representantene fra Høyre fremmer også forslag om at det vurderes innført en obligatorisk byggskadeforsikring i Norge.

I Danmark har profesjonelle byggherrer plikt til at tegne og betale for en byggeskadeforsikring når de oppfører nye boliger for private. Byggeskadeforsikringen tegnes til fordel for bygningseieren. Den boligen den er tegnet på, og forsikringen løper i 10 år uavhengig av om boligen selges.