Liten effekt av tiltakspakken

- Så langt har ikke tiltakspakken fra regjeringen hatt vesentlig effekt, sier Ketil Lyng, adm. direktør i BNL.

Sammen med KS var BNL i dag i møte med Magnhild Meltveit Kleppa for å diskutere resultatene av tiltakspakken.

Lyng sier til Byggeindustrien at det var et meget nyttig møte med statsråden.

- Vi fikk presentert våre synspunkter og erfaringer så langt, og vi håper statsråden tar dette med seg videre, sier Lyng. Han er godt fornøyd med hvordan Kleppa har håndtert forholdene rundt tiltakspakken, og er glad for at han fikk komme og si fra hvor skoen nå trykker.

6,44 milliarder kroner av regjeringens tiltakspakke gikk direkte til kommunesektoren. En del av pakken var et eget tilskudd til vedlikehold og rehabilitering.

Hovedproblemet er at kommune ikke har fått satt prosjekter ut i livet. For mange planer ligger fortsatt i skrivebordene.

- Det er variasjoner rundt om i landet. Blant annet har de vært flinke i Oslo, Bergen og Trondheim. Men i det store og hele går det for sakte, og pakken har ikke noen effekt for byggenæringen, utdyper Lyng.

Ble informert
Lyng viser til at Kleppa allerede i november informerte landets kommuner om at de måtte jobbe for å bli klare til at tiltakspakken skulle komme. Pakken kom i 26. januar.

- Allerede da burde mange prosjekter vært klare. Kommunene er etter vårt skjønn for sent ute. De kunne være vært vedre forberedt, mener Lyng.

Han viser til at regjeringen åpnet for hasteprosedyrer for å få saker gjennom mølla og at det ble lagt til rette for å sette prosjekter raskt ut i live. Dette har ikke fungert tilstrekklig.

Både Kleppa og KS bekreftet opplysningene om at det er store variasjoner i hvor effektive kommunene har vært.

- Men verken KS eller departementet har god oversikt over hvor kommunene ligger i løypa, sier Lyng.

Han frykter nå at virkningene av tiltakspakken vil komme altfor sent, og at dette vil føre til økt ledighet i byggenæringen. Han frykter ledigheten kan gjøre et kraftig byks etter sommerferien.

- Vi må være realistiske og innse at også 2010 blir et veldig tøft år, legger Lyng til.

Utfordrer kommunene og departementet
Han utfordrer derfor kommunene til å bruke hasteprosedyrer for anbud, til å bruke standardkontrakter, til å arbeide for at bedriftene tar inn lærlinger og til å ha en åpen dialog med byggenøringen om prosjektene.

Videre ber BNL statsråden om igjen å informere kommunene om muligheter, krav og forventinger til tiltakspakken. BNL ønsker også at statsråden ber kommunene rapportere om bruk av midlene i tiltakspakken innen 1. mai. De mener statsråden også burde stille krav om at prosjektene er utlyst/igangsatt før 1. september.

- Regjeringen må legge press på kommuner og andre offentlige byggherrer for å få frem gryteklare prosjekter. Dessuten må regjeringen øke bevilgningene til planlegging og prosjektering i revidert nasjonalbudsjett for 2009. Dette for at regjeringen skal ha handlingsrom til å sette i gang prosjekter i nye tiltakspakker, sier Lyng.

Han mener tiltakspakken er god.

- Den legger til rette for å trygge flere tusen arbeidsplasser, men vi må få den til å virke. Jeg har stor tro på at stasråden vil ta tak i dette og jeg har tillit til at departementet vil aksjonere på punktene BNL påpekt, avslutter Lyng.