18 tonns bølgevegg på plass

En prøvemodul av Kildens mye omtalte bølgevegg har fått nytt tilholdssted i Gravane i Kristiansand.

Modulen er laget av snekkerverkstedet HMI A/S i Kristiansand. Med en samlet presse til stede ble den heiset på plass i parkområdet langs Gravanekanalen tirsdag 17. mars.

Flytteprosessen av den 18 tonn tunge modulen tok et par timer mer enn planlagt.

- Det var godt å få den trygt på plass, konstaterte hovedbyggeleder i Kilden IKS, Frode Karlsen etter at jobben var gjort.

Prøvemodulen av Kildens ruvende bølgevegg i eik kan beskues av publikum i lang tid framover. Nå skal den stå utendørs i minst et par år.

- Vi ønsker å finne ut hvordan trekonstruksjonen takler vær og vind, og hva som skjer med overflaten når den står ute over tid. Samtidig er det fint at publikum får muligheten til å studere den kompliserte konstruksjonen i sørlandsk eik. Den blir jo Kildens varemerke og identitet, sier Karlsen.

Prøveveggen er satt inn med både brannhemmende stoff, og med olje og lakk som skal stå godt imot det skiftende sørlandske været. Spenningen knytter seg til hvordan eiken patineres av elementene. Deler av den skrånende veggen blir stående utendørs og andre deler innendørs. Det er ønskelig at overflaten forblir mest mulig lik ute og inne.

Det tok to år fra HMI fikk oppdraget med å bygge prøvemodulen av bølgeveggen til den stod ferdig i fjor sommer. To prøvemodeller ble forkastet før man fant den riktige byggemetoden.

- De to første ville blitt svært dyre å bygge. Kombinasjonen av levende tremateriale og en bølget flate uten rette linjer er krevende. Det var en stor teknisk ufordring å finne fram til den rette byggemåten, sier prosjektleder Finn Haugland i HMI.