Rådyr vindkraft i nord

Det kan koste 15 milliarder kroner å bygge linjer for overføring av elektrisk kraft fra vindmøller i Nord-Norge til brukersteder i Sør-Norge.

En omfattende vindmølleutbygging i Nord-Norge er blitt lansert som en løsning på CO2-utslippene. Men overføringsnettet fra Nord til Sør-Norge har begrenset overføringskapasitet, slik at arbeidet går treigt, melder NA24.

Berit Skyberg i Statnett leder et forskningsprosjekt som utreder mulighetene for en strømtransport fra Finnmark til Sunndalsøra.

Prosjektet har lagt opp til at linjen skal gå i luftspenn. Hvis den av miljøhensyn må legges i bakken i noen områder, vil prisen øke ytterligere.

- Vi kalkulerte at overføringslinjen vil koste mellom 12 og 15 milliarder kroner. Det er klart dette er dyrt, sier Skyberg til NA24.

Avdelingsdirektør Rune Flatby i NVE sier det er opp til politikerne om man vil realisere en stor vindkraftutbygging i Nord-Norge.

- Kan det bli for dyrt med utbygging i nord?- Det blir et spørsmål om støtteordninger. Det henger sammen med om det er politisk ønske om en utbygging, sier Flatby til NA24.