Varsler nye tiltak mot svart arbeid

Regjeringen vil legge fram nye tiltak mot svart arbeid i statsbudsjettet til høsten, varsler statssekretær Geir Axelsen (Ap) i Finansdepartementet.

Svart arbeid

* En ny undersøkelse viser at 23 prosent har kjøpt svart arbeid de siste to årene. I 2006 var tilsvarende tall 13 prosent.
* 90 prosent av dem som kjøpte svart arbeid oppgir at de betalte kontant. Bytte av tjenester er lite vanlig som betalingsform.
* 70 prosent oppgir at de har kjøpt for under 10.000 kroner. Dette er omtrent på samme nivå som i 2006.
* Det er håndverkstjenester fra snekkere, elektrikere og malere i tillegg til vaskehjelp som oftest kjøpes svart.
* Finansdepartementet skal nå sende ut på høring et forslag fra et utvalg som har vurdert tiltak mot skatteunndragelser. Regjeringen tar sikte på å fremme forslag mot svart arbeid i høstens statsbudsjett.

Han betegner tallene i den siste undersøkelsen om svart arbeid som svært alvorlige. Undersøkelsen, som ble lagt fram tirsdag, viser at nesten én av fire - 23 prosent - har kjøpt svart arbeid de siste to årene.

I en undersøkelse fra 2006 svarte bare 13 prosent at de hadde brukt svart arbeidskraft.

- Slå tilbake
- Økningen kan henge sammen med at vi har bak oss en historisk oppgangsperiode der det har vært vanskelig å få tak i håndverker raskt. Men selv om det også kan ligge slike forklaringer bak, er det ingen trøst. Hvis flere bruker svart arbeid, bidrar det til å alminneliggjøre det. Derfor er det viktig å slå tilbake en slik utvikling, sier Axelsen.

Han sier at regjeringen fortsatt vil bruke både pisk og gulrot i dette arbeidet. En gulrot var økningen av grensen for meldepliktige private arbeidsoppdrag i hjemmene fra 2.000 til 4.000 kroner.

- Dette gjør det lettere å være lovlydig ved småoppdrag. Samtidig har vi styrket skatteetaten slik at risikoen for å bli tatt øker.

Nye tiltak
Axelsen er glad for at undersøkelsen om svart arbeid kommer kort etter at Finansdepartementet mottok utredningen fra Skatteunndragelsesutvalget. De nye tallene vil bidra til diskusjon om forslagene fra utvalget.

- Innstillingen inneholder en rekke konkrete forslag som skal ut på høring. Før sommerferien vil vi gå gjennom høringsrunden og vurdere enkelttiltak i statsbudsjettet for 2010. Det er en lang meny av forslag, og vi har som mål å gjennomføre flest mulig etter en grundig høringsrunde, sier Axelsen.

Ett av forslagene fra flertallet i utvalget er at privatpersoner som kjøper varer eller tjenester for over 10.000 kroner kan bli ansvarlig for skatteunndragelsen hvis leverandøren ikke betaler skatter og avgifter.

- Dette er et av mange forslag som vil bli vurdert, uten at jeg nå kan si om vi vil gå inn for det, sier Axelsen.

Mer svart arbeid
Undersøkelsen som viser økning i kjøp av svart arbeid ble utført i februar i år av TNS Gallup for Skattedirektoratet og Samarbeid mot svart økonomi.

- Undersøkelsen tyder på at holdningene hos folk flest har endret seg. Flere synes det er OK å kjøpe svart og legger mindre vekt på at de bryter loven og bidrar til ulik konkurranse, skriver Skattedirektoratet i en pressemelding.
Det er håndverkstjenester fra snekkere, elektrikere og malere, i tillegg til vaskehjelp, som oftest kjøpes svart.

Undersøkelsen viser at de fleste kjøper svart arbeid for ganske små beløp. Hele 70 prosent oppgir at de har kjøpt for under 10.000 kroner.