Forsvarets framtidige anskaffelser på nettet

Forsvarsdepartementet har 104 planlagte og mulige prosjekter til en samlet verdi av vel 60 milliarder kroner i perioden 2009-2016. Oversikten er lagt ut på nettet.

Oversikten er laget for at norsk industri lettere skal være oppdatert på mulighetene for oppdrag og leveranser til Forsvaret.

- Regjeringen er opptatt av at Forsvarets anskaffelser skal komme norsk industri til gode og at norsk industri skal være best mulig i stand til å levere materiell og tjenester til Forsvaret, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.
Anskaffelse av framtidige kampfly står for en betydelig del av beløpet på 60 milliarder. I den aktuelle stortingsproposisjonen er denne anskaffelsen kostnadsregnet til 40 om lag milliarder kroner. Stortinget skal behandle proposisjonen om nye kampfly i vårsesjonen.

Logistikkfartøy
Selv om mye av leveransene til det nye amerikanske kampflyet er bundet til en rekke utviklingskontrakter, sier forsvarsministeren at det fortsatt er muligheter for norsk industri å komme inn i dette prosjektet.

Ellers omfatter det nye anskaffelsesprogrammet for eksempel et logistikkfartøy til en kostnad av 800-1.200 millioner kroner. Dette er et fartøy som skal støtte marinens kampfartøyer, og må ses i sammenheng med de nye fregattene til marinen som nå er under innfasing sammen med de nye missiltorpedobåtene av Skjold-klassen. Disse fartøyene trenger nye sjømålsmissiler, og det er et område der norsk forsvarsindustri har kompetanse, får NTB opplyst i Forsvarsdepartementet.

Letter dialog
Strøm-Erichsen sier at utleggingen av fremtidige prosjekter letter dialogen mellom Forsvaret og industrien.

- Alle bedrifter kan nå gå inn på nettet og se hva slags anskaffelsesplaner Forsvaret har, og finne ut hva slags muligheter det gir for leveranser, sier Strøm-Erichsen. Oversikten skal oppdateres en gang i året.

Administrerende direktør i Forsvars-og Sikkerhetsindustriens forening (FSi), Torbjørn Svensgård, uttrykker tilfredshet med den nye ordningen. Han sier at den blant annet gir norsk forsvarsbedrifter bedre tid og muligheter til finne fram til industrielle samarbeidspartnere.

- Oversikten gir oss et godt overblikk over hva Forsvaret satser på av investeringer i framtida, slik at norske bedrifter kan posisjonere seg i forhold til mulige samarbeidspartnere både i inn- og utland, sier Svensgård.

Finanskrisen
Svensgård sier at han ikke har sett det nye anskaffelsesprogrammet til Forsvaret, men regner ikke med at det inneholder noen store overraskelser.

- Det gir nok oss flere detaljer i prosjekter som er kjent fra før, sier han
til NTB.

Finanskrisen har, ifølge Svensgård, til nå ikke fått direkte følger for norsk forsvarsindustri, men det er likevel tegn til reduserte forsvarsbudsjetter og redusert etterspørsel.

Norsk forsvarsindustri omsetter for om lag 9 milliarder kroner i året, og 3 av disse milliardene kommer fra eksport.

- Anslagsvis 6.000 personer er direkte sysselsatt i norsk forsvarsindustriproduksjon, men mesteparten av våre ansatte arbeider med sivil produksjon, sier Fsi-direktøren.

Oversikten finner du her