Unge menn hardest rammet

Finnmark har høyest arbeidsledighet målt i prosent av arbeidsstyrken. Telemark er nest hardest rammet.

I Finnmark var 3,8 prosent av arbeidsstyrken ledige ved utgangen av februar. Det tilsvarende tallet i Telemark var 3,5 prosent, viser den siste oversikten fra Nav.

For hele landet var den gjennomsnittlige arbeidsledigheten ved utgangen av februar 2,7 prosent.

Lavest ledighet målt i prosent av arbeidsstyrken hadde Rogaland (1, 8 prosent) ved utgangen av februar, fulgt av Sogn og Fjordane (1,9 prosent).

Unge menn
Nav-tallene viser at ledigheten i løpet av ett år har mer enn doblet seg for menn i 20-30 års alderen.

Kvinner i samme alder rammes ikke like hardt av økt ledighet. Et kjønnsdelt arbeidsmarked er forklaringen. Finanskrisen rammer menn og kvinner ulikt, viser de siste tallene fra Nav.

Forskjellen er spesielt stor blant yngre arbeidstakere. I løpet av det siste året har ledigheten økt med 102 prosent for menn i alderen 20-29, mot 34 prosent for kvinner.

6 prosent
For menn i denne aldersgruppen er ledigheten nå på 6,0 prosent av arbeidsstyrken, mens den for kvinner utgjør 3,0.

Til sammenligning er arbeidsledigheten på 2,7 prosent i gjennomsnitt
for alle aldersgrupper.

- Årsaken er at mange unge menn jobber innen bygg, anlegg og industrien hvor ledigheten har økt kraftig de siste månedene. Mens kvinner ofte jobber i offentlig sektor, der behovet for arbeidskraft ikke i like stor grad påvirkes av konjunktursvingninger, sier seksjonssjef Stein Langeland i Nav.

Også ingeniørfag
Unge mennesker som jobber i industrien, bygg og anlegg, og innen ingeniør- og IKT-fag er nå hardest rammet av økt ledighet, mens de som har yrkeserfaring fra barne- og ungdomsarbeid, helse, pleie og omsorg og servicearbeid kommer best ut.