Litt for mange hendelser

Raset i Namsos kunne ha endt i en forferdelig tragedie. Men heldigvis gikk det godt denne gangen også når det gjelder menneskeliv. De materielle ødeleggelsene er store - og psykisk er dette en tung tid for dem som er berørt. Mange har mistet alt de eier. Dessverre har det vært en del hendelser med sprengningsulykker i Nord-Trøndelag de siste årene.

Selvsagt skjer slike ulykker også andre steder i Norge, men vårt inntrykk er at Nord-Trøndelag er overrepresentert på statistikken. De som gransker dette bør i alle fall se om det kan være noen sammenheng.

Ellers minner denne hendelsen oss om hvor store krefter som settes i spill når naturkreftene løsner. Mange tusen mennesker bor og lever i områder hvor det er mye kvikkleire og andre rasfarlige masser. Problemet er at man aldri vet når slik skred utløses. Nå har det vist seg at mange av de kvikkleirerasene vi har hatt de siste årene, skyldes grave-og sprengningsjobber.

Når man vet at man jobber på utsatt grunn, er det all grunn til forsiktighet. Da må man bruke geologer som kan gi råd om hvilke tiltak som må settes inn for å unngå nettopp slike ras som det vi nå opplevde i Namsos. Skal man sprenge må man gå varsomt frem. Men uansett må det foretas forundersøkelser.

Vi vet at vegvesenet var advart på forhånd i dette tilfelle - og vi vet at mange beboere var engstelige. Vi opphøyer oss ikke til noen domstol, men vi regner med at det granskningsutvalget som nå jobber med saken, finner frem til en årsaks-sammenheng. Finner man da ut at det er gjort noe kritikkverdig, må saken selvsagt få konsekvenser.

Det er ellers viktig at dem som nå er berørt, får den best mulige oppfølgingen. Her gjelder det å redde restverdier - og så må alle som har mistet eiendommene sine, få erstattet det som er tapt.

Ellers skjedde et nytt jord- og steinras i kveld. Denne gang i et boligfelt i Fana i Bergen.

Problemet er at geologene ikke har hatt tilstrekkelig med midler til å kartlegge alle rasfarlige strøk her i landet. Etter det som har skjedd nå må det bli fortgang i bevilgningene til de institusjoner som har ansvar for kartlegging av rasfarlige områder.  Fire millioner kroner i året som har vært rammen til nå, er nærmest latterlig lav.