NVE positiv til Ivelandutbygging

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) er positiv til Agder Energi Produksjons planer om å utvide Iveland kraftverk.

- Vi er godt fornøyd med at NVE i dag har gitt en positiv innstilling til Olje- og energidepartementet, som er konsesjonsgivende myndighet. Vi håper å få konsesjon i løpet av sommeren eller høsten, sier Ole Th. Dønnestad, konserndirektør energi i Agder Energi.

Strøm til 7.500 eneboliger
Utvidelsen av Iveland kraftverk er en viktig del av Agder Energis planer om å bygge ut 600 GWh ny vannkraft i Agder-fylkene og Telemark innen 2015. Prosjektet i Iveland øker produksjonen med rundt 150 GWh, tilsvarende forbruket til 7.500 eneboliger.

Det utvidede kraftverket kan være i drift i siste halvdel av 2012.

- I norsk målestokk er dette et stort vannkraftprosjekt, som vil gi arbeid til rundt 200 årsverk i anleggsperioden, sier Dønnestad.

Bedre utnyttelse av vannet
Planene for kraftverket omfatter separat inntak i Dalanekilen/Gåseflåfjorden og tunnel og maskinsal i fjell øst for dagens anlegg. Den nye tilløpstunnelen, rundt to kilometer lang og like stor som en trefelts biltunnel, vil gi kraftverket større slukeevne og dermed bedre utnyttelse av vannet i denne delen av Otra.

Agder Energi Produksjon er blant landets største kraftprodusenter. Selskapet har eierskap i nærmere 50 kraftstasjoner og produserte i fjor 9,5 TWh, tilsvarende strømforbruket til 475.000 eneboliger.