Pilene peker nedover

Dagens krisesituasjon skaper nærmest stopp i salg av næringseiendom, viser nye tall fra Norsk TakseringsForbund. 

I Oslo-området utgjør andelen ledige lokaler rundt seks prosent, og forventes å øke ytterligere i løpet av året, ifølge prognoser fra Renteutvalget i Norges TakseringsForbund NTF).

Andelen ledige næringslokaler har øket med to prosent til om lag seks prosent siden oktober i fjor. Utviklingen kommer trolig til å fortsette fordi det er økende nedbemanning i arbeidsmarkedet, mener Renteutvalget i NTF.

Mange av de store aktørene vurderer for tiden sine arealbehov Derfor tror utvalget også at leieprisene vil falle ytterligere utover året.  Spesielt innenfor det segmentet som betegnes som "prestisje".

I landets største pressområde for næringseiendom, Oslo og Akershus, utgjør ledige kontoreiendommer nå ca. 500 000 kvadratmeter. Det betyr en økning på nær 150 000 kvadratmeter sammenlignet med oktober i fjor.

For omsetning av næringseiendom spår utvalget nærmest fullstendig stopp på grunn av nedgangen i leiepriser, stor usikkerhet og vanskelig tilgang på kreditt.

Renteutvalget i Norges TakseringsForbund ser heller ingen tegn som tyder på at situasjonen vil endre seg i løpet av 2009.  Først når realøkonomien kommer i positiv vekst kan det forventes en bedring i eiendomsmarkedet, mener utvalget.

Renteutvalget i NTF oppdaterer sine analyser av eiendomsmarkedet hvert tertial. Utvalget er sammensatt av eksperter fra bank og finans, byggebransjen og takstbransjen selv.