Er det mening i slikt da?

Dette er fabelen om en bransje som snart ikke eier noe selv lenger. Den eier ikke, den bare leier. Dette er fabelen om en bransje som for den saks skyld snart ikke kan noe selv heller.

Øyvind Kvaal, 65 år

Bosted: HolmestrandYrkeskarriære: Politisk journalist Vårt Land og Stavanger Aftenblad, informasjonsjef Amoco Norway Inc, informasjonssjef Conoco Norway Inc., direktør forretningsutvikling AsCO Norge, daglig leder Valsneset Energi og Industriselskap, direktør kommunikasjon og samfunnskontakt NCC Construction AS.Har bl.a. arbeidet med etableringen av testsenteret for vindkraft (VIVA) på Valsneset, utbyggingen av olje- og gassfeltene Valhall og Heidrun og metanolfabrikken på Tjeldbergodden.

Andre gjestekommentatorer

Peder B. Backe, BackeGruppen
Ketil Lyng, BNL
Per Sandberg, Stortinget (Fr.P)
Steinar Gullvåg, Stortinget (A)
Bjørn Erik Øye, Prognosesenteret
Geir M. Aarstad, Skanska
Terje R. Venold, Veidekke
Øyvind Helleraker, Stortinget (H)
På Egil Rønn, AF
Jon Sandnes, EBA
Gunnar Kvassheim, Stortinget (V)
Liv Kari Hansteen, RIF
Martin Mæland, OBOS

Den har stadig mindre fagfolk, den leier massevis av konsulenter. Dette er fabelen om en bransje som bruker mesteparten av tiden sin til å kjøpe inn det andre produserer. Det omfatter 70% av bransjens omsetning. Dette er fabelen om en bransje som i dag kontrolleres av økonomer. Avkastning på investert kapital går foran skikkelig håndverk.

Etter ti år i bransjen er jeg rystet.

Innimellom forsøker bransjen å bygge - veier og hus og hytter og jernbaner og kontorer og tunneler og slikt. Det blir dyrt det. Alle sier de vet hvorfor, men ingen gjør noe med det, egentlig.

Alle kontrollerer entreprenørene og klager på prisene deres - men de tjener faktisk ikke penger i det hele tatt. Ingen har kontroll med slike mellomledd som utleiere og konsulenter og produsenter og leverandører av alle slag - mange av dem tjener penger som gress. Mange snakker om det, men ingen gjør noe med det.

Da jeg lot meg verve til entreprenørbransjen hadde allerede noen genier funnet ut at entreprenørene ikke burde eie utstyret sitt selv. Det ville være en kjempeflott forretningsidé å kjøpe alt utstyret billig og leie det tilbake til de gamle eierne dyrt. Nå ti år senere har dette blitt milliardforretning. Entreprenørene har mistet kontrollen med verktøyet sitt. Slå den!

For det var en gang at entreprenørselskapene eide det utstyret de selv brukte. I vanlig språkbruk betydde det at de hadde kontroll med produksjonsmidlene. De hentet ut godt vedlikeholdt verktøy og maskiner fra eget lager. Og det utstyret holdt i mange år, det kan jeg forsikre deg om. I dag er det slik at dersom du vil investere i utstyr, må søknad fylles ut i minst fem eksemplarer og sendes gjennom hele kverna helt opp til styret i konsernet - hvis kostnaden er høy nok. De nye eierne er opptatt av å nedbetale utstyret fortest mulig, slik at de kan kjøpe nytt og heve leien. Det blir det penger på børsen av det. Har jeg noe i mot børsen? Neida, men alt til sin tid.

Jeg kom fra en virksomhet i oljebransjen der vi hadde som forretningsidé å hjelpe operatørselskapene med å redusere sine utgifter - og selv tjene penger på det. Om vi lykkes? Å, ja da, i bøtter og spann. Har du hørt om noe slikt knep i entreprenørbransjen? Å, nei da.

Samfunnet betaler faktisk ganske dyrt for at dette ikke skjer i bygg og anlegg.

Jo, jeg vet at jeg stikker handa i et vepsebol. Men jeg har oppriktig talt aldri forstått hvorfor entreprenørene lar maskinene stå i 16 timer i døgnet, mens folk går arbeidsledige og samfunnet trenger å bygge alt mulig. Entreprenøren, kunden og samfunnet betaler gladelig for at maskinene står stille mesteparten av døgnet. Er det mening i slikt? Er det noe rart at kostnadene stiger i dette landet?

Men jeg vet jo svaret. Alt henger sammen med alt. Det er fordi samfunnet og fagbevegelsen har bestemt at vi ikke skal jobbe mer enn lovfestet tid her i landet, bortsett fra på spesielle prosjekter. Og så ville utleierne sikkert krever bedre betalt siden maskinene kunne bli fortere utslitt. Siden utleiefirmaene også har gått på børsen blir pengene viktigere enn produksjonsmidlene, kunnskapen, håndverket og produksjonen.

Jeg spør på nytt: Om det er noe mening i slikt? Nei, det er jo egentlig ikke det. Men dette er en av grunnene til at bygging koster så fryktelig mye her i landet.