Miyasama Ski Games

I Miyasama Ski Games i Sapporo i Japan ble det 2. og 5. plass på Merethe.

De tradisjonsrike lekene ble arrangert for 80. gang og hadde over 1000 deltakere fra 10 land og 3 verdensdeler. Det ble konkurrert i langrenn, hopp, kombinert, skiskyting, alpint og freestyle. Norge inviteres til lekene annethvert år. Jeg reiste sammen med mine klubbkamerater Varun og Jørgen, og i tillegg bestod årets norske tropp av utøvere fra skiskyting og hopp.

Langrennskonkurransene fant sted i løypene fra VM i -07. 45 damer og 100 herrer stilte til start. På damenes 5 km klassisk ble det sekundstrid med 4 løpere innen 5,5 sekunder. Da føltes det ok å ta 2. plassen, selv om seieren bare var noen stavtak unna. Målet var en ny pallplassering på 10 km fristil. Slik gikk det imidlertid ikke, men jeg var likevel brukbart fornøyd med å klare en 5. plass og dermed være innenfor topp 6 og premieplass.

Sapporo er kjent for å ha "mye vær", noe som potensielt sett kunne bli en utfordring på klassiskløpet siden vi var våre egne smørere. Før start var stemningen i smørebua lettere nervøs, mens det skiftende Sapporoværet som herjet utenfor ikke var helt til å bli klok på. Det ble så som så med oppvarming, men mine egensmurte ski med klister dekket med tørrvoks ble en suksess. Arne Braathens smøretips slo til, og jeg hadde akkurat nok feste til å klare meg i de lavere områdene, mens skiene så vidt holdt unna for ising i de høyereliggende delene av løypa.

Miyasama Ski Games er startet med støtte av den japanske kongefamilien, og de kongelige er representert på både åpnings- og avslutningsseremonien og på hvert enkelt arrangement. Etter 2. plassen ble jeg belønnet med å få hilse på den japanske prinsessen. Seremoniene var veldig staselige, med både barnekor, musikkorps og diverse høye herrer i tillegg til kongefamilien. Talene var mange og lange. På avslutningsseremonien måtte medaljevinnerne møte 45 minutter før det begynte for å lære å bukke pent på ekte japansk vis. Trofeene til gullvinnerne er laget i ekte gull og sølv og er verdt flere hundre tusen. På middagen etter premieutdelingen var det en like staselig seremoni der vinnerne måtte levere tilbake trofeene i bytte mot en miniatyrutgave.

Sapporo ligger på den nordlige øya Hokkaido og er en moderne storby med 1,8 millioner innbyggere. Sammen med de andre utenlandske deltagerne bodde vi på et flott hotell i sentrum, og vi fant fort ut at japanerne vet å behandle gjestene sine fint. I tillegg til å gå skirenn fikk vi tid til å se oss rundt i byen, gå på shopping i handlegater under jorda og til å spise på japansk restaurant. Vi smakte på underlige delikatesser som ål og mye annet som vi ikke vet hva er. Etter hvert fikk vi ganske god teknikk på å spise med pinner. Den siste dagen var langrennsløperne heiagjeng og drikkelangere på skiskytterkonkurransen, og da passet det bra at dette var dagen for å finne fram solbrillene. Etter premieutdelingen var det bankett med tapasbuffet, som ble inntatt stående. Kvelden ble avsluttet på en fem etasjes karaokebar, der vi fikk vårt eget rom og kunne drikke og spise så mye vi ville inkludert i prisen. Reisen hjem til Norge var lang, men absolutt verdt slik en super tur til den andre siden av jordkloden!